Söndagen den 13 mars firar vi rieslingdruvan. En snart 587 år gammal signaturdruva från Tyskland som fortsätter att hålla ställningarna på vinhyllan.
Veckans jubilar: Rieslingdruvan 587 år
Mest läst i kategorin
Vital 587-åring
Veckans jubilar är en vital 587-åring med pigg syra och tyska rötter som enligt färska siffror från Systembolaget dominerar försäljningen bland de tyska vinerna i Sverige.
Statistiken visar även på ett växande intresse för för vinregionen Rheingau och lite dyrare premiumriesling, med flaskor som ligger strax över pris 150 kronor.
Så är riesling också den vanligaste druvan bland de tyska vingårdarna och odlas i samtliga av tretton vinregioner. Det gör den pigga 587-åringen till en signaturdruva av rang som står för omkring 45 procent av världens samlade odlingar av Riesling.
Här har anrika vinregioner som Rheingau och Mosel tillsammans med Rheinhessen och Pfalz en lång tradition av att odla druvan. Av dessa är det kanske Rheingau och Mosel som är mest kända.
Senaste nytt
Dyrbara droppar
Det är också i Rheingau i södra Tyskland som vi för första gången hör talas om rieslingdruvan. Då i ett dokument daterat den 13 mars 1435. Ett datum som sedan dess räknats som druvans födelseår, enligt bransch- och marknadsföringsorganisationen Wines of Germany.
Det var under 1700-talet som det började dyka upp vingårdar med fullt fokus på rieslingdruvan, som innan dess hade samodlats med andra druvsorter.
Kommer man in på tidigt 1900-tal hade riesling gjort sig ett namn bland de bättre vinerna på marknaden och kostade lika mycket som konkurrenterna från Bordeaux och Champagne.
Efter något av en formsvacka på femtiotalet förknippas vinet fortsatt med hög kvalitet när en ny generation vinmakare nu växer fram. Många av de äldre vinerna säljs också till rekordpriser på vinauktioner.
Tålig druva med mycket smak
Rieslingdruvan trivs bäst i kärva miljöer och klarar av ytterligheter som kraftig kyla, frost och het torka.
Några av de bästa vinerna kommer från vingårdar där druvan odlats fram i branta, sydliga lägen med närliggande floder som Rhen och Mosel, vilket påverkar vinets slutgiltiga karaktär.
En fin reisling kan vara såväl knastertorr som honungssöt med en livlig syra som gemensam nämnare. I den rika doft- och smakpaletten återfinns bland annat toner av citrus, äpplen och aprikos, men även mineraler.
En mångsidighet som uppskattas av såväl sommelieren som matlagaren. Särskilt som den pigga syran och aromatiska smakprofilen matchar flertalet av svenskarnas paradrätter som till exempel toast skagen, men även matchar sushi och asiatiska rätter med sting och hetta.
Fira med riesling från Mosel
För dig som vill ta del av firandet föreslår vi Sybille Kuntz Riesling Kabinett Trocken, en marsnyhet från Mosel med nyanserad och fruktig smak som enligt DN även återfinns bland Alf Tumbles favoriter.
I likhet med andra fina rieslingviner passar Sybille utmärkt till både fisk och skaldjur och är enligt Tumble både spänstig och frisk.
Du hittar Sybille Kuntz Riesling Kabinett Trocken på Systembolaget från och med den 11 mars.
Vill du följa firandet av rieslingdruvan? Läs mer och håll utkik på Wines of Germanys Instagramkonto.
Läs även: Kriget i Ukraina väcker oro om global livsmedelskris
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.