Vissa samlar på tavlor, andra på klockor. Men för den som har en riktigt tung plånbok kan ett musikinstrument vara den ultimata trofén. Nu ska en 310 år gammal fiol gå under klubban – och priset väntas bli skyhögt.
Urgammal fiol kan bli världens dyraste instrument
Mest läst i kategorin
Den 7 februari auktionerar Sotheby’s i New York ut “Joachim-Ma Stradivarius” – en fiol tillverkad 1714 av den legendariske Antonio Stradivari.
Enligt auktionshuset väntas fiolen säljas för mellan 12 och 18 miljoner dollar – drygt 131-197 miljoner kronor.
Om budgivningen når den övre delen av det spannet kommer fiolen bli det dyraste instrumentet som någonsin sålts – ett rekord som idag innehas av en annan Stradivarius, “Lady Blunt”, som såldes för 15,9 miljoner dollar 2011.
Ägdes av musikens giganter
Fiolen har en lång och imponerande ägarhistorik.
Den har spelats av den ungerske violinisten Joseph Joachim, en av 1800-talets största musiker, och senare av Si-Hon Ma, en kinesisk-amerikansk violinist som tog examen vid New England Conservatory i Boston.
Joachim var nära vän med tonsättaren Johannes Brahms och ska, enligt Fortune, ha spelat på just denna fiol vid uruppförandet av Brahms “Violin Concerto in D Major” 1879.
Vill du läsa mer? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Senaste nytt
Från Stradivaris guldålder
Joachim-Ma Stradivarius tillverkades under en period som anses vara Antonio Stradivaris “Golden Period” – de år då han skapade sina allra bästa instrument.
Genom små men ack så avgörande förändringar i fiolens form, val av trä och lack uppnådde han en klang som än idag är svår att överträffa. Det berättar Sotheby’s.
Stradivari experimenterade hela livet, men under just denna period lyckades han kombinera kraftfull projektion med en varm och balanserad ton, något som gör hans fioler särskilt eftertraktade.
Pengarna går till stipendier
Efter Si-Hon Mas död donerades fiolen till New England Conservatory, som nu valt att sälja den.
Pengarna hamnar dock inte i någon privat ficka – hela summan ska i stället gå till stipendier för musikstudenter.
För samlare och musiker världen över är detta en unik chans att lägga vantarna på en bit musikhistoria – så länge man är villig att betala.
Läs också:
En öl med historia – klosterhistoria. Dagens PS
Franskt skandalsmycke sålt – för 54 miljoner. Dagens PS
Okänt Chopin-verk funnet efter 200 år. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.