Djuphavsbläckfiskar är normalt solitära varelser som lever i kallt vatten i en av jordens mest utmanande miljöer. Men det finns undantag som fått forskare att häpna.
Upptäckten: Världens största samling bläckfisk
Mest läst i kategorin
Det var under 2018 som en grupp marinforskare gjorde en fascinerande upptäckt då de fann tusentals levande bläckfiskar, cirka 3 mil under havsytan.
Bläckfiskarna var samlade kring en hydrotermisk öppning, vilket är en öppning i havsbotten där varma och kemikalierika vätskor strömmar ut, cirka 3200 meter under ytan i vad som kallas midnattszonen – en plats av evigt mörker.
Den så kallade ”bläckfiskträdgården” hittades nära basen av den utdöda undervattensvulkanen Davidsson, drygt 100 kilometer i från Monterey i Kalifornien.
Mängder av bläckfisk
Det är den största kända ansamlingen av bläckfiskar på planeten, och forskarna räknar att det finns fler än 6 000 bläckfiskar på platsen.
“Vi tror att det kan finnas 20 000 bläckfiskar där. Och frågan är, ja, varför är de där? Det ser ut som att det varma vattnet är en nyckel till varför dessa djur häckar där, säger Jim Barry, forskare vid Monterey Bay Aquarium Research Institute.
Forskarna tror att bläckfiskar vandrar till värmekällorna i havets djup i för att para sig och häcka, enligt en ny studie i ämnet.
Efter att ha lagt sina ägg håller de blivande bläckfiskmammorna äggen rena och skyddar dem från rovdjur. De varmare temperaturerna påskyndar embryonas utveckling.
Havets djup fascinerar
Havets djup och vad som finns där fascinerar forskare, men djuphavsforskning är mycket dyrt. Sedan bläckfiskträdgården upptäcktes har Monterey Bay Aquarium Research Institute tillsammans med andra institutioner gjort tre dyk och studerat bläckfiskarna på platsen.
Förekomsten av vuxna hanar och honor av bläckfiskar, ägg under utveckling och nykläckta ägg, tyder på att platsen uteslutande används som grogrund och plantskola.
Unga djur simmar helt enkelt i väg till en annan plats.
Vill du läsa mer nyheter? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst
Läs även: Stadsfåglar tappar färgen