Dagens PS

Tusentals gifter i köket – så undviker du dem

Skärbrädor i trä är ett naturligt och hållbart alternativ till plast – med låg risk för skadliga ämnen och ett snyggt uttryck på köksbänken. (Foto: Unsplash)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 16 apr. 2025Publicerad: 16 apr. 2025

Plastredskap och gamla stekpannor kan innehålla ämnen du inte vill ha nära maten. Här är köksprodukterna som är utan gifter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att laga mat hemma borde kännas tryggt. Men många av våra mest använda köksprylar – särskilt de i plast – är laddade med ämnen vi helst vill slippa få i oss.

Ditt kök kan gömma tusentals gifter

Forskning visar att det finns över 16 000 olika kemikalier i plast – och att fler än 4 200 av dem klassas som mycket farliga för hälsan och miljön. Många av dem är helt oreglerade och finns i vanliga hushållsprodukter, som plastredskap, matlådor och nonstick-pannor.

Det handlar bland annat om hormonstörande ämnen som BPA, PFAS och ftalater – kemikalier som kopplas till allt från fertilitetsproblem till vissa cancerformer. De kan också påverka immunförsvaret och hormonsystemet, och de finns ofta där man minst anar det: i kökets mest använda prylar.

Men det finns alternativ. Genom att byta ut några få redskap i köket – till alternativ i trä, rostfritt stål och gjutjärn – kan du minska exponeringen och samtidigt ge ditt kök ett stilrent lyft.

Här är sju hållbara produkter som hjälper dig laga mat utan oönskade ämnen.

ANNONS

Senaste nytt

1. Stekspade i trä och rostfritt

Plaststekspadar slits snabbt och kan släppa ifrån sig farliga ämnen vid hög värme.

Enligt Livsmedelsverket har vissa svarta plastredskap i polyamid visat sig kunna läcka anilin – ett ämne som misstänks kunna orsaka cancer.

ANNONS

Den här stekspaden från de Buyer kombinerar rostfritt stål med ett greppvänligt bokträhandtag. Den är tålig, ergonomisk och ett säkert val i alla kök.

ANNONSLÄNK Köp stekspaden från de Buyer här.

2. Bunkar utan gifter i rostfritt

Belle-bunkarna från Dorre är tillverkade i slitstarkt rostfritt stål och kommer i ett praktiskt 2-pack i olika storlekar.

Med genomskinliga lock blir det enkelt att förvara sallader och matrester i kylen – utan spill. De är hållbara, stabila och passar lika bra till matlagning som bakning.

ANNONSLÄNK Köp rostfria bunkar från Dorre här.

3. Stekpanna i rostfritt

ANNONS

PFAS kan gömma sig i många av kökets vanligaste redskap med non-stick-beläggningar.

Enligt Naturskyddsföreningen bör man undvika pannor med non-stick-beläggning och i stället välja material som rostfritt, gjutjärn eller glas.

Culimats rostfria stekpanna från Mathias Dahlgren Edition är helt utan beläggningar och tål höga temperaturer. Den passar alla värmekällor – inklusive ugn – och håller i åratal.

ANNONSLÄNK Köp Culimats rostfria stekpanna från Mathias Dahlgren Edition här.

4. Stekpanna i gjutjärn

Vill du ha non-stick ändå men utan kemikalier?

Satakes lättviktsgjutjärn är utrustad med en patenterad Honeycomb-beläggning fri från PFAS och andra syntetiska ämnen.

Den är robust men ändå smidig – och maten släpper lätt utan att du behöver bekymra dig.

ANNONS

ANNONSLÄNK Köp Satakes stekpanna i lättviktsgjutjärn här.

5. Durkslag i rostfritt

När plastdurkslag kommer i kontakt med kokande vatten finns risken att de släpper ifrån sig ämnen vi helst undviker i maten.

Naturskyddsföreningen påpekar att köksredskap som utsätts för värme kan läcka kemikalier – något som lätt förs över till det vi äter.

Dara-durkslaget från Dorre är tillverkat i rostfritt stål och klarar både höga temperaturer och daglig användning, utan att släppa ifrån sig något annat än vatten.

ANNONSLÄNK Köp durkslag i rostfritt här.

6. Skärbräda i ek

ANNONS

Trä är ett av de bättre valen när du vill undvika onödiga kemikalier – enligt Naturskyddsföreningen är det ett material med låga risker och få tillsatser, även om det inte är fullt ut reglerat i lagstiftningen.

Culimats skärbräda i nordisk ek är tillverkad med end-grain-teknik för att stå emot tidens tand.

Den har ett snidat handtag och en praktisk skåra som fångar upp vätskor. En hållbar och stilren bräda som fungerar lika bra till vardag som till fest.

ANNONSLÄNK Köp skärbräda i ek här.

7. Serveringsbräda i akaciaträ

Sonja skärbräda i akaciaträ fungerar lika bra till servering som till skärning. Det naturliga träet är helt fritt från beläggningar och varje bräda har sin egen unika ådring.

Den är rustik, funktionell och en dekorativ detalj på vilket matbord som helst.

ANNONS

ANNONSLÄNK Köp serveringsbräda i akaciaträ här.

Så undviker du gifter i köket – fem enkla steg

  • Skippa plast och nonstick. Undvik redskap och pannor som hettas upp och kan släppa ifrån sig PFAS, BPA eller ftalater.
  • Förvara maten rätt. Använd inte plastburkar till varm mat och välj hellre rostfritt, glas eller porslin när du lagar, värmer eller sparar rester.
  • Välj rätt material. Glas, porslin, gjutjärn, kolstål och rostfritt stål (utan beläggning) är de bästa valen enligt Naturvårdsverket. Keramik, trä och kork är också bättre alternativ med låg risk.
  • Börja enkelt. Börja med att byta ut det du använder ofta – stekspaden, bunken eller durkslaget – och bygg vidare därifrån.

Läs även: Tusentals giftiga kemikalier i plast. Dagens PS

Läs även: Så skyddar du dig från farliga vardagskemikalier. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS