Vikt och hälsa presenteras gärna för oss som ett självklart samband. Att enbart hänga upp sig på vikt i kilo kan dock bli missvisande eftersom alla kroppar är olika. Nu menar experter att det är hög tid att fokusera på mänskliga beteenden och skippa vågen, skriver CNN Health.
Tre goda skäl att skippa vågen och må bättre
Mest läst i kategorin
Vikt och hälsa är en komplex fråga. Inte minst eftersom vi dagligen matas med ett ideal som förespråkar mindre kroppar framför stora. En “sanning” som indirekt säger oss att en kraftig benstomme per automatik måste vara ohälsosam. Det är samtidigt ett resonemang som bygger på att alla kroppar är enhetliga, vilket knappast är fallet.
Tvärtom varierar hälsa från person till person, oavsett kroppstyp. Det menar den brittiska nutritionisten Jeanette Thompson-Wessen, som i sitt arbete valt att inte fokusera på viktminskning.
En inställning som möjligen delar forskningen, eftersom vissa skulle hävda att så kallat body mass index, BMI är förknippat med folkhälsoproblem.
BMI missvisande
Som en av många faktorer i en människokropp kan BMI samtidigt vara missvisande. Detta enligt Office of Disease Prevention and Health Promotion’s Healthy People 2020 som hellre pekar på sociala omständigheter, arv och miljö.
En viktig pusselbit i jakten på välmående och hälsa kan därför vara att acceptera din kropp som den är. Experter menar också att nyckeln till ett sunt leverne ligger i våra beteenden, skriver CNN Health.
Här är tre skäl att skippa vågen.
Senaste nytt
1. Orsak och verkan vs samband
Det är lätt att förledas av studier som rör övervikt och hälsoresultat. Viktigt att förstå är därför att studier som inkluderar personer med högre kroppsfett endast visar på korrelation, inte orsakssamband. Det säger Dr Asher Larmie, brittisk allmänläkare och aktivist.
Med korrelation avses inom forskning ett samband mellan två eller flera variabler, medan ett orsakssamband snarare innebär en form av nödvändighet i relationen mellan två faktorer. I det här fallet vikt och hälsa.
En studie som visar att personer med högre vikt ofta drabbas av exempelvis hjärtsjukdom, kan således visa på en korrelation, men inte styrka att vikten var orsaken. Till detta kommer faktorer som tillgång till medicinsk vård, eller att aktivt söka den. Något som kan bära emot för överviktiga personer.
Det är således flera faktorer som spelar in när det gäller orsak och verkan.
2. “Kroppen inte ett visitkort”
Visst vore det fantastiskt smidigt om en läkare tog en en snabb titt på din kropp och därefter talade om vad som fattas dig? Så enkelt är det förstås inte.
Eller som Shana Minei Spence, registrerad dietist i New York, väljer att uttrycka det “kroppar är inte visitkort”.
Enligt Spence bygger hälsan snarare på livsstil, vanor och biologi. Kroppen är också något av ett lotteri, som kan utveckla kroniska sjukdomar utan någon logisk förklaring.
Smala personer kan således utveckla både hjärtsjukdom och diabetes och överviktiga personer kan vara fullt friska.
3. Helhet före diet
Vad innebär egentligen hälsa för dig, och var kommer din vikt in i ekvationen? Svaret är att det beror på vilken del av din hälsa du väljer att prioritera.
En god hälsa är beroende av flera parametrar, varav mental hälsa är en, sömn en annan. Till detta kommer också förbyggande av sjukdom, vikten av att upprätthålla ett socialt liv och att stressa mindre.
Om ditt fokus ligger på att begränsa ditt energiintag kan det i vissa fall ha en inverkan på din mentala hälsa, eller kanske begränsa dig i ditt umgänge med andra, enligt Shana Minei Spence.
Viktigt att förstå är också att en tuff bantningskur kan ge dig önskade resultat på vågen, på bekostnad av den näring du behöver för att fungera normalt. Forskning har även visat att mer än 80 procent av de som går ner i vikt med hjälp av en diet, tenderar att gå upp i vikt igen inom fem år, skriver CNN Health.
För att långsiktigt må bra bör du därför ta ett helhetsgrepp på din hälsa.
“Genom att inte fokusera på vikten betyder det att vi verkligen kan fokusera på några riktigt hälsosamma beteenden som är mycket mer hållbara”, säger Jeanette Thompson-Wessen.
Läs även: Livsstil, lyx, vad ger lycka i livet? – Sadhguru vet svaret
Läs även: Åtta myter kring träning, kost och sömn
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.