Dagens PS

Träning i förkylningstider: då kan du gå tillbaka till gymmet

träning
Att träna sjuk ökar riskerna för följdsjukdomar. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 14 dec. 2021Publicerad: 14 dec. 2021

Hur farligt är det egentligen med träning om man har en pågående infektion i kroppen, och när kan man gå tillbaka till gymmet? Här är några tumregler som kan vara bra att hålla koll på i förkylningstider.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

God grundkondition ett bra skydd

Det råder utan tvekan delade meningar om träning och förkylningar. Kanske har du fått höra att ett tufft träningspass hjälper dig att svettas ut bacillerna, eller att träning och infektioner är förenat med livsfara. Så vad är då rätt och riktigt?

Det första man kan konstatera är att en god grundkondition förebygger både allvarlig sjukdom och infektioner. Med det sagt, bör du alltid respektera vad din kropp försöker signalera – innan du snör på dig löparskorna.

Stanna hemma om du känner dig hängig, öm i kroppen eller kraftigt försvagad. Särskilt om du är småförkyld eller irriterad i halsen. Detta eftersom konditionsträning kan leda till att infektionen du bär på försämras snabbt. Bortsett från det är risken givetvis överhängande att du smittar andra.

Att träna bort bacillerna är alltså ingen bra idé. Inte heller något som fungerar. Detsamma gäller efter en förkylning eller influensa, då överansträngning ökar risken för skador, försämrade symtom och följdsjukdomar som hjärtmuskelinflammation. Träna därför aldrig när du har feber.

Att tvärtom, lägga in några vilodagar, där du håller dig varm, får i dig ordentligt med vätska och sover ordentligt, förbättrar dina möjligheter att snabbare komma tillbaka till träningen.

Vila lika länge som du varit sjuk

Vila minst tre dagar efter att du anser dig själv vara frisk. Eller addera lika många vilodagar som du haft feber. Annars är risken stor att din förkylning aktiveras på nytt.

När du är frisk och återfått orken kan du försiktigt återgå till träningen. Gärna genom att känna efter hur kroppen reagerar vid ansträngning. Välj i första hand styrketräning och undvik tuff konditionsträning.

ANNONS

Börja alltid med lättare pass och vila sedan en dag. Ta sedan upp träningen på nytt dag 3 med ytterligare ett lätt pass, innan du återgår till normal intensitet och belastning. Även här är det smart att planera in en upptrappning av träningen som motsvarar tiden du varit sjuk.

Om du endast dragits med en lätt snuva, räcker det om du avstår några dagar från träningen. Satsa sedan på en rask promenad och känn efter hur kroppen och flåset hänger med. Om allt känns bra, kan du avsluta med en lätt jogg på cirka 5-10 minuter.

Du känner dig själv och din kropp bäst. Prioritera återhämtning och en lugn vecka efter att du varit sjuk. Träna smart, så slipper du missa en massa träningstillfällen.

Läs även: 5 träningstips som håller dig igång i vinter

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]