En kopp till frukost, en till lunch och några stycken däremellan. Svenskar och deras kaffekonsumtion är en kärlekshistoria för sig. Det finns dock en grupp som älskar koppen snäppet mer än alla andra.
Tolv miljoner koppar: De dricker mest kaffe på jobbet
Mest läst i kategorin
Nej, det är ingen hemlighet att svenskarna älskar sitt kaffe. Vi älskar det så pass mycket att arbetsmoralen sjunker som en sten om gratiskaffet tas bort på arbetsplatsen – något det amerikanska elektronikföretaget Intel fick lära sig den hårda vägen.
Tillsammans slukar vi hela tolv miljoner koppar om dagen, enligt en undersökning från Beans in Cup. Det innebär drygt 59 miljoner koppar per arbetsvecka och tre miljarder koppar om året.
De toppar kaffeligan
Mest kaffeberoende är Sveriges chefer. I snitt dricker de 3,2 koppar om dagen – vilket kan jämföras med genomsnittet på 2,2 koppar kaffe per arbetsdag.
Föga förvånande kan tyckas. Cheferna har ju en tendens att ligga i topp på diverse dryckeslistor – däribland alkohol.
Näst mest kaffe (3 koppar) dricker anställda inom lant-/skogsbruk, trädgård, djur och fiske och på tredje plats hittar vi anställda inom bank, finans och försäkring med sina 2,8 koppar per dag.
Minst kaffe dricker i sin tur anställda inom handel och kundservice. Där förtär man i snitt 1,6 koppar per dag.
“Kaffekulturen skiljer sig beroende på yrkesroll och arbetsplats. Att ha ett kontorsjobb kan exempelvis göra kaffet mer lättillgängligt för den anställde och dessutom kan tiderna för fikarast vara mer flexibla”, säger Peter Jönsson som är smakchef på Beans in Cup.
Så mår cheferna
Hur mår då cheferna utan sitt kaffe? Jo. 77 procent menar att deras effektivitet påverkas om de inte får kaffe på jobbet. 22 procent blir i sin tur irriterade om de inte får drycken under en arbetsdag.
Därtill har vi chefer inom företagsledning, politik samt förvaltning och organisationer. Bland dessa uppger 66 procent att de hade fått ökad arbetsglädje om de erbjudits bättre kaffe på jobbet. Detta enligt Chef.se.
Svart eller mjölk?
Därtill visar undersökningen från Beans in Cup att kaffestilen varierar beroende på yrke.
Inom logistik och ledarskap uppger tre av tio att kaffet ska drickas svart – något cheferna håller med om. Bland de som jobbar inom hotell och restaurang är det istället kaffe med mjölk som gäller.
Och sist men inte minst: När det kommer till ko eller icke ko – svarar 25 procent att de väljer ko-mjölk, medan 12 procent föredrar laktosfritt eller växtbaserad mjölk.
Läs också:
Rapport: De lunchar längst på jobbet. Dagens PS
Var fjärde kopp kaffe från Karlstad. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.