Dagens PS

Tjuvar gripna för guldkupp av keltiska mynt

guldmynt
De keltiska guldmynten som stals är värda runt 18 miljoner kronor. (Foto: Mößbauer/Wikimedia)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 21 juli 2023Publicerad: 21 juli 2023

Tysk polis har gripit fyra professionella tjuvar genom en guldkupp i november förra året då keltiska mynt försvann till ett värde av 18 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i november som tjuvarna klippte av internetkablar och därmed slog ut larmet i ett museum i tyska Manching i Bayern. I guldkuppen försvann keltiska mynt för motsvarande 18 miljoner kronor.

Den tyska polisen kunde på tisdagen gripa sammanlagt fyra personer i en annan tysk delstat, Mecklenburg-Vorpommern, skriver BBC.

“Professionella inbrottstjuvar” gripna efter guldkupp

Enligt Bayerns inrikesminister, Joachim Herrmann, så är de misstänkta “professionella inbrottstjuvar” och polisen letar vidare efter fler misstänka i fallet.

Än så länge vill polisen inte avslöja om delar av mynten har kommit tillrätta än. Många av de keltiska guldmynten daterades till det första århundradet före Kristus.

Mynten hittades vid en utgrävning i Manching i Bayern 1999 och har varit på plats i museet sedan 2006. De anses vara det största fyndet av keltiska guldmynt under hela 1900-talet.

Läs även: Guldmynt från 600-talet gömda i mur i Israel

Läs även: Guldmynt bevisar att romersk kejsare existerade

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]