Dagens PS

Tindersvindlarens offer slår tillbaka

tindersvindlaren
Tindersvindlaren Shimon Hayut har lurat ett stort antal kvinnor på miljonbelopp. (Bild: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 14 feb. 2022Publicerad: 14 feb. 2022

Med charm, lögn och list lurade Shimon Hayut kvinnor på mijlonbelopp. Nu chockeras en hel värld över Netflixsuccén Tindersvindlaren. Samtidigt slår Hayuts offer tillbaka och återtar vad som är deras, skriver Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Insamling via GoFundMe

Kvinnorna som lurats av Tindersvindlaren Shimon Hayut slår tillbaka. Med hjälp av en insamling via GoFundMe har Cecilie Fjellhøy, Pernilla Sjöholm och Ayleen Charlotte hittills samlat in 75 000 dollar, motsvarande 700 000 svenska kronor.

Nu är målet att fortsätta insamlingen för att komma på fötter ekonomiskt. Detta sedan en dem gått i personlig konkurs och en annan tvingats flytta hem till sin mamma.

En uppfinningsrik lösning på ett stort problem, som kräver dedikerade ansträngningar på samhällsnivå för att kunna förebyggas. Att som kvinnorna i Tindersvindlaren offentliggöra bedrägeriet är dock ett modigt steg i rätt riktning.

Det menar Debby Montgomery Johnson, chef för Society of Citizens Against Relationship Scams, som själv fallit offer för onlinebedrägeri.

“Regeringar förstår inte vilket stort problem detta är”, säger hon till Bloomberg.

Tindersvindlaren

Att förebygga onlinebedrägerier kräver dedikerade insatser på samhällsnivå. (Bild: Unsplash)

 

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Tindersvindlaren – ett kap

ANNONS

I Netflixdokumentären Tindersvindlaren möter vi Simon Leviev, mannen som utåt sett har allt. Som verkställande direktör för ett diamantföretag befinner han sig mer eller mindre konstant på resande fot och lever ett liv i överflöd.

Något som han flitigt sprider via sociala medier. Framförallt då via dejtingappen Tinder, där hans dekadenta livsstil med privatflygplan, lyxhotell och märkeskläder fascinerar och lockar.

För den som likt norska Cecilie Fjellhøy drömmer om den stora kärleken framstår den framgångsrike Leviev givetvis som ett kap. Han är dessutom romantiskt lagd och ser bra ut, vilket får Fjellhøy på fall. Efter ett första omtumlande möte i en privatjet vinner Leviev hennes hjärta. Disneysagan är ett faktum.

Bedrägeri utan motstycke

En framgångsrik man har mäktiga fiender. Kort därpå ska det nämligen visa sig att Levievs diamantföretag är i fara, vilket ställer kärleken mellan de unga tu på prov. Det är också upptakten till ett ekonomiskt bedrägeri som saknar motstycke där Fjellhøy förlorar allt.

Här hade historien mycket väl kunnat sluta, vore det inte för att fler kvinnor gått samma öde till mötes. Däribland svenska Pernilla Sjöholm och Ayleen Charlotte från nederländerna. Tillsammans luras de och ytterligare offer världen över på mer än 10 miljoner dollar.

Det är när ett team journalister från norska VG börjar gräva i Levievs förehavanden som en härva av bedrägerier kan uppdagas. Leviev är varken VD eller förmögen. Självklart heter han inte heller Leviev. En vän av ordning kan med all rätt fråga sig hur det ens är möjligt?

tindersvindlaren

Enligt Federal Trade Commission lurade sig bedragare till 304 miljoner dollar under 2020. (Bild: TT)

 

ANNONS

Romantiska bedrägerier ökar

Onlinebedrägerier är knappast något nytt under solen. Under 2020 lyckades romantiska bedragare komma över 304 miljoner dollar. En ökning med 50 procent jämfört med föregående år, enligt Federal Trade Commission.

En siffra som delvis kan förklaras av digitalisering och snabba transaktioner där det aldrig varit lättare att överföra tusentals dollar med ett klick, skriver Bloomberg.

I takt med att dokumentären spritt sig är det kanske just den enkelhet med vilken kvinnorna förser Leviev med kontanta medel som blivit en snackis på sociala medier.

Bland de tuffare replikerna i kommentarsfälten pekas Hayuts offer ut som naiva och giriga lycksökerskor som “fått vad de förtjänat”, enligt en krönika i The Guardian.

Förenad kvinnlig list

Några hjälplösa offer är kvinnorna dock inte. Genom att starta upp insamlingen via GoFundMe har Cecilie Fjellhøy, Pernilla Sjöholm och Ayleen Charlotte redan fått in 75 000 dollar.

Det är mer än de 47 000 dollar som bedragaren Hayut dömdes till att betala enligt ett israeliskt domstolsbeslut under 2020.

Ytterligare ett motdrag bjuder nederländska Ayleen Charlotte på, genom att helt enkelt bedra bedragaren. En raffinerad men förhållandevis blygsam hämnd som tittaren för följa i dokumentären.  Tillika en av få konsekvenser som Hayuts handlingar fått.

ANNONS

Blockerad från Tinder

Efter att ha avtjänat fem månader i fängelse, dock inte för de brott som skildras i dokumentären, är Hayut åter en fri man bosatt i Israel. Av förklarliga skäl blockerad från Tinder, men likväl vid gott mod med en ny flickvän vid sin sida.

Den höga levnadsstandarden tycks också bestå enligt upphovsmännen bakom dokumentären. Hur Tinders användare överlag påverkas av svindleriet är i skrivandets stund oklart.

 

Läs även: Rånvåg mot fotbollsspelare – stjäl klockor, smycken och bilar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]