Dagens PS

Tar priset som Årets matbluff

Stjärnkocken Erik Lallerstedt. (Foto: TT)
Stjärnkocken Erik Lallerstedt. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 26 jan. 2017

Tryffelbearnaisesåsen, signerad Erik Lallerstedt, har endast en mikroskopisk mängd tryffel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Därför tilldelas tryffelbean – som tillverkas av Kavli men marknadsförs under stjärnkockens namn – nu antipriset Årets matbluff av konsumentföreningen Äkta Vara.

Nästan 14.000 personer deltog i omröstningen, vilket är mer än dubbelt så många som förra året.

“Intresset för antipriset har helt klart växt. Det visar både antalet personer som har röstat, men också den mediala uppmärksamheten. Alla är vi konsumenter av mat och ingen vill ju bli lurad”, säger Äkta Varas ordförande Björn Bernhardson i ett pressmeddelande.

Om vinnaren, “Eriks Bearnaise Tryffel”, där Kavli alltså står som tillverkare, säger han så här:

“Jag tror att många känner sig lurade av att man tror att det är en riktig bearnaisesås med recept från hans restaurang och att de skryter med att de har äkta tryffel i, samtidigt som smaken främst visar sig komma från syntetiskt aromämne.”

Här är de fem finalisterna i Årets matbluff:
1. Eriks Bearnaise tryffel 4.581 röster
2. Knorr mörk oxbuljong 3. 936 röster
3. Annas Mandelpepparkakor 3.061 röster
4. Loka Crush hallon 1 413 röster
5. Fjällbrynt messmör med smak av lingon 970 röster

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS