Dagens PS

Tacka dinosaurierna för ditt vin

En bild på en ​dinosaurie och en bild på vindruvor.
Vindruvor dök upp först när dinosaurierna hade dött ut. (Foto Björn Larsson Rosvall, Scanpix / TT och Fredrik Sandberg, TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 07 juli 2024Publicerad: 07 juli 2024

Nästa gång du tar dig ett glas vin, skänk en tanke till de stackars dinosaurierna. Det är nämligen tack vare deras utdöende som dagens vindruvor existerar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Druvor har varit en viktig del av mänsklighetens historia i tusentals år, inte minst för vinproduktion. Ny forskning tyder dock på att dessa frukter kanske inte skulle finnas i dag om inte dinosaurierna hade dött ut, skriver CNN.

För 66 miljoner år sedan träffades jorden av en asteroid som var lika stor som Mount Everest.

Asteroiden slog ner på Yucatánhalvön i Mexiko och orsakade massiva klimatförändringar som dödade upp emot 75 procent av planetens arter – bland annat dinosaurierna, som hade härskat i 160 miljoner år.

Fick fäste i jordens täta skogar

Upptäckten av fossiliserade druvkärnor i Colombia, Panama och Peru, daterade mellan 19 och 60 miljoner år gamla, belyser hur druvor fick fäste i jordens täta skogar och så småningom spred sig globalt. 

En av dessa nyupptäckta kärnor är den äldsta druvkärnan som hittats i västra hemisfären, enligt en studie publicerad i Nature Plants.

ANNONS

Senaste nytt

Äldsta kärnorna hittade i Indien

“Dessa är de äldsta druvorna som någonsin hittats i denna del av världen”, säger studiens huvudförfattare Fabiany Herrera från Field Museum i Chicago.

“Upptäckten visar att efter dinosauriernas utdöende började druvor sprida sig över hela världen.”

ANNONS

Till skillnad från fruktkött bevaras frön bättre och kan därmed ge insikter i växtlivets historia. De äldsta druvkärnorna hittades i Indien och är cirka 66 miljoner år gamla, alltså från tiden för dinosauriernas försvinnande.

Härstammar från Sydamerika

Fabiany Herrera och medförfattaren Mónica Carvalho fann en 60 miljoner år gammal druvkärna i Colombia, vilket är den första av sitt slag i Sydamerika.

“Det var så spännande att hitta denna fossila druvkärna”, berättar Fabiany Herrera.

Den nyupptäckta arten, som fick namnet Lithouva susmanii, stöder teorin om att druvor härstammar från Sydamerika. Forskarna fann ytterligare nio nya arter av fossiliserade druvkärnor i sedimentära bergarter i Syd- och Centralamerika. De tror att dinosauriernas utdöende förändrade skogarnas struktur, vilket gav klätterväxter som druvor en fördel.

Visar på artens anpassningsförmåga

Dessa upptäckter visar på druvors anpassningsförmåga och deras spridning över tid.

Trots att vissa arter har försvunnit från vissa regioner, fortsätter druvor att frodas i andra delar av världen. Forskningen ger också insikt i hur växter kan anpassa sig till klimatförändringar.

“Jag hoppas att dagens växtfrön kan anpassa sig snabbt till den pågående klimatkrisen“, säger Fabiany Herrera.

ANNONS

“Fossilfynd visar att växter är resilienta men också att de kan försvinna helt från en hel kontinent.”

Tidigaste spåren av vinproduktion

Det tidigaste beviset för avsiktlig vintillverkning dateras till ca 6 000 – 5 800 f.Kr. i södra Kaukasus i dagens Georgien, där arkeologiska utgrävningar har avslöjat keramikskärvor med rester av vin. Därifrån spred sig vinet långsamt till Mesopotamien och Främre Orienten.

För ungefär 4 000 år sedan spred romarna kunskapen om vinodling genom sitt imperium till stora delar av dagens Europa.

Till Norden kom vinet först när vikingarna förde med sig vin hem från sina långväga resor. Men vinet förblev länge en exklusiv dryck i Norden på grund av sitt höga pris.

Källa: Dagens PS

Läs även:

Klimatförändringarna hotar Frankrike – som vinland. Dagens PS

Historiska vinfyndet i drottningens grav. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS