En konstnär skickade in tomma målardukar med titeln “Ta pengarna och spring” till ett museum och tvingas nu betala tillbaka flera hundratusen kronor.
"Ta pengarna och spring" – inget bra koncept
Mest läst i kategorin
Ett danskt museum lånade ut 530 000 danska kronor, cirka 848 143 svenska kronor, till den konceptuella konstnären Jens Haaning, för att han skulle skapa konstverk, det rapporterar CNN.
Men i stället för att skapa konstverk tog han bokstavligen pengarna och sprang.
Efter nästan två års rättstvister beslutade en domstol i Köpenhamn att han nu ska betala tillbaka nästan alla pengar till museet.
Ansåg att verken var bättre
Kunsten Museum of Modern Art in Aalborg, på Jylland, lånade ut pengarna till Jens Haaning för att han skulle skapa uppdaterade versioner av två tidigare verk.
Verken som skulle få uppdaterade versioner skapades för en utställning om arbetskraftens framtid och består av ramar fyllda med sedlar som visar den den genomsnittliga årslönen för en dansk och för en österrikare.
Konstnären skickade in två ramar med tomma målardukar och menade att han skapat nya och bättre verk som passade utställningens tema.
Senaste nytt
Har inte stulit pengar
De tomma målardukarna var enligt honom en kommentar på låga löner och hans eget avtalsbrott var en del av verket.
“Jag såg, ur min konstnärliga synvinkel, att jag kunde skapa ett mycket bättre verk för dem än vad de kunde föreställa sig”, sade han då till CNN.
Han tillade: “Jag ser inte att jag har stulit pengar… Jag har skapat ett konstverk, som kanske är 10 eller 100 gånger bättre än vad vi hade planerat. Vad är problemet?” Det skriver CNN.
Jens Haaning sade att konstverket bjöd in människor att reflektera över sociala strukturer och institutioner som religion och äktenskap, samt om det behövs, att ta pengarna och springa.
Ställde ut verket
Kunsten Museum of Modern Art protesterade, men ställde ändå ut de tomma målardukarna tillsammans med en utskrift av ett mejl där konstnären förklarade verket.
De tomma målardukarna är del i en genre med kontroversiella verk som ifrågasätter själva konstens värde, andra exempel är Banksy, som på en aution strimlade en målning, och Maurizio Cattelan, som tejpat upp en banan på en vägg.
Oavsett vad Jens Haanings avsikt med verket var ansåg Köpenhamns tingsrätt att han är skyldig att lämna tillbaka de utlånade pengarna, förutom 40 000 danska kronor, cirka 64 011 svenska, i artist- och visningsavgifter, det skriver CNN.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Banksy slår nytt rekord – strimlad tavla säljs för 190 miljoner Dagens PS
Läs mer: Åt upp känt konstverk på museum: “Jag var hungrig” Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.