Dagens PS

Syre under ytan – kan förändra synen på liv i rymden

Syre under ytan
Dessa metallklumpar, eller manganknölar, finns fyra kilometer under Stilla havets yta (Foto: ROV KIEL 6000/GEOMAR/Wikimedia Commons)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 22 jan. 2025Publicerad: 22 jan. 2025

I somras upptäckte forskare att metallklumpar på havsbotten kan producera syre i totalt mörker. Nu ska man genomföra en djuphavsexpedition – något som kan ha konsekvenser för framtidens rymdforskning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På havsbotten, mellan Hawaii och Mexiko, upptäckte forskare att metallklumpar, som naturligt bildas över miljontals år, kan producera syre genom en elektrisk process. 

Fyndet, som gjordes i somras, utmanar den tidigare uppfattningen att syre bara kan skapas genom fotosyntes – där solljus är en avgörande faktor.

“Vi vet nu att syre produceras i djuphavet, där det inte finns något ljus. Jag tror därför att vi behöver ompröva frågor som: Var skulle aerobt liv kunna ha uppstått?”, sa professor Andrew Sweetman, som leder forskningen, i ett pressmeddelande

Djuphavsexpedition 

Nu planerar forskare att utforska djuphavsbottnar på över 10 kilometers djup. Målet är att bekräfta syreproduktionen och förstå hur den påverkar marina ekosystem. 

Samtidigt samarbetar forskarna med NASA för att undersöka om denna process kan ske på andra planeter eller månar. Om syre kan skapas i totalt mörker kan det finnas liv även i syresatta miljöer långt från solljus.

“Vi vill förstå exakt vad som händer och hur det kan påverka vår syn på liv i rymden”, säger Sweetman till BBC

Missa inte: Gigantisk vattenmassa i rymden – miljarder ljusår bort. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Kontroverser kring upptäckten

ANNONS

Upptäckten har dock väckt debatt, inte minst från djuphavsgruvbolag som planerar att utvinna dessa syreproducerande metallklumpar. Klumparna innehåller bland annat kobolt, nickel och litium – metaller som är avgörande för inte minst batteritillverkning.

Gruvbolagen ifrågasätter forskarnas metoder och menar att resultaten inte är tillräckligt robusta. Om fynden visar sig stämma kan det nämligen få långtgående konsekvenser för deras verksamhet.

Samtidigt har miljöorganisationer krävt ett stopp för gruvdrift på havsbotten tills det är tydligt hur dessa ekosystem påverkas. 

Fler än 900 forskare från 44 länder har skrivit under en namninsamling som varnar för miljöriskerna med gruvdrift i dessa områden.

Vad händer härnäst?

Forskarna planerar nu att använda fjärrstyrda undervattensfarkoster för att studera syreproduktionen. 

Enligt professor Sweetman behöver vi först förstå dessa djuphavsmiljöer innan några beslut fattas om gruvdrift:

“Jag tror att det rätta beslutet är att vänta och förstå detta bättre innan vi går vidare”, säger han. 

Läs också: Syret sjunker snabbt i haven: Kan bli “slutet på allt”. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS