Att skaffa hund har sällan varit så populärt som under pandemin. Men vad behöver man som blivande hundägare tänka på? Här är tipsen från Svenska Kennelklubben som gör det lättare att välja rätt hund för dig.
Svenska Kennelklubben tipsar: Så ska du tänka när du skaffar hund
Mest läst i kategorin
Högsta siffran sedan 1973
2020 var året då många bestämde sig för att skaffa hund. En trend som enligt Svenska Kennelklubben även höll i sig under förra året med totalt 62 894 nyregistrerade hundar – den högsta siffran sedan 1973.
Rekordsiffror som man givetvis välkomnar på Svenska Kennelklubben.
“Vi ser positivt på att så många skaffar hund, eftersom de har en så stor betydelse i familjer”, säger Hans Rosenberg, pressansvarig på Svenska Kennelklubben till Dagens PS.
Planera långsiktigt
Att få en ny lurvig familjemedlem ger oerhört mycket på det sociala planet, inte minst när det kommer till att ta sig ut och träffa andra människor. Det genererar också i en förändring i vardagen som kräver tid och planering.
Inte minst under det första året, då du som hundägare ska sätta rutinerna som du och din hund sedan ska leva med under 12-15 år. Det är därför viktigt att planera långsiktigt.
“Här gäller det ju bara att man hittar rätt ras och rätt hund, det är det väsentligaste, och det är väl där som det som ibland kan bli problem att man mera köper på ett utseende och inte på egenskap eller ändamål som varje ras är ämnad för”, säger Hans Rosenberg till Dagens PS.
Skaffa dig kunskap om hundrasen
Att i ett tidigt skaffa dig kunskap om rasen du är intresserad av är verkligen viktigt. Det gör du främst genom att ta reda på om hunden har de egenskaper som motsvarar din livsstil och dina intressen. Kan hunden till exempel följa med dig till jobbet?
Utan det förarbetet är risken stor att du stöter på patrull längre fram, vilket inte är helt ovanligt.
“Då köper man kanske en hund som känns lite läcker som helt plötsligt blir 90 centimeter i mankhöjd, börjar vakta och sådana saker, säger Rosenberg.
Det kan också handla om att valpen behöver mycket motion eller stimulans och inte mår bra av att lämnas ensam längre stunder, precis som ordet sällskapshund, antyder.
Att hunden verkligen vill ha sällskap hela tiden kan vara lätt att förbise om man aldrig haft hund förut. Av det skälet välkomnar Rosenberg att man hör av sig till Svenska Kennelklubben med sina frågor innan man börjar se sig om efter hunduppfödare. Detta för att ge både sig själv och hunden de bästa förutsättningarna för en långsiktig relation.
Tips! På Köpahund.se hittar du som potentiell hundägare mycket bra information tillsammans med en kortfattad beskrivning kring respektive hundras.
Välj en hund som är registrerad i Svenska Kennelklubben
För dig som inte tar dig tid att läsa på om hundens egenskaper finns det förstås en risk för att du ångrar dig. Då kan konsekvensen bli att du behöver hitta en ny ägare till din hund.
Trots att registreringarna av nya hundar ökat under pandemiåren har Svenska Kennelklubben dock inte sett någon ökning i statistiken över ägarbyten, alltså antalet fall där hundar bytt ägare.
Något som delvis kan förklaras med att Svenska Kennelklubben endast representerar rashundar som är registrerade. I takt med att hundägandet ökat i popularitet kan en anledning också vara att man som uppfödare kan välja och vraka bland potentiella intressenter och därmed vara mer selektiv när man väljer ut blivande hem till sina valpar.
Framförallt ställer man krav på både hundägare och hunduppfödare idag. Av precis det skälet tycker Hans Rosenberg att man ska välja en hund som är registrerad i Svenska Kennelklubben.
“Då vet du att uppfödaren har krav att leverera så friska och sunda hundar som möjligt”, säger Rosenberg.
Utöver att stamtavla och hälsoundersökning gjorts lyder också hunduppfödare som är anslutna till Svenska Kennelklubben under konsumentköplagen, vilket är en trygghet för dig som blivande hundägare. Här finns det annars en risk att hamna snett.
En uppfödare som som lockar med jättesöta valpbilder eller andra fördelar i ett försök att göra en snabb affär och samtidigt duckar för frågor som rör hundens stamtavla är en tydlig varningssignal. Detsamma gäller om säljaren sänker priset eller erbjuder sig att köra hem hunden till dig.
“Det är inte så man köper en hund, utan det är långsiktig planering”, säger Rosenberg.
Kunskap, tid och val av ras
För att sammanfatta de viktigaste aspekterna vid val av hund är förarbetet där du samlar information om hunden bland det allra viktigaste. Det är också avgörande att du har tid för en ny och social familjemedlem i ditt liv, med all den planering och träning som det innebär.
Sist men inte minst behöver du ta hänsyn till hundens ras.
Alla valpar är söta, men när de väl växer upp har de olika egenskaper. Det är det man måste kunna ta vara på så att man får den bästa hunden”, säger Hans Rosenberg till Dagens PS.
För dig som befinner dig i valet och kvalet när det kommer till just ras, kan vi meddela att Labrador retriever fortfarande dominerar i popularitet bland Sveriges hundägare, med 4 116 nyregistreringar i Svenska Kennelklubben under 2021.
På andraplatsen hittar vi Golden retriever, tätt följd av Tysk schäferhund på tredje plats.
Hundraserna med flest registreringar 2021:
1. Labrador retriever 4 116
2. Golden retriever 2 408
3. Tysk schäferhund 2 327
4. Jämthund 1 952
5. Cocker spaniel 1 327
6. Shetland sheepdog 1 187
7. Dansk-svensk gårdshund 1 095
8. Staffordshire bullterrier 1 092
9. Bichon havanais 1 080
10. Flatcoated retriever 1 063
(Källa: Svenska Kennelklubben)
Läs även: Byt citypuls mot havets frihet- flytta till skärgården
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.