Dagens PS

Stressad? Så tar du befäl över tiden

Så kan du hantera tidssjukan - och hinna med
Tidssjukan är en åkomma många drabbas av, när vi känner att tiden är en fiende och vi inte hinner med. Nu kommer förslagen om hur man hanterar den. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 05 feb. 2025Publicerad: 05 feb. 2025

”Time sickness” är en term för dåligt mående och sämre hälsa som en följd av känslan att tiden går för fort. Här är motmedlen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens epistel på temat ”Det är bättre att vara rik och frisk än fattig och sjuk” handlar om ”Time sickness”, en term Larry Dossey myntade i sin bok om tid och hälsa 1982, ”Space, Time & Medicine”.

Det handlar om känslan av att tiden ständigt glider iväg, gör det för snabbt och att man därför inte hinner göra tillräckligt.

Nu publicerar Forbes, något motsägelsefullt, en genomgång av hur man snabbt kan göra något åt saken.

För effektivitetens skull handlar det om tre och inte fler än så, ”kraftfulla sätt, uppbackade av psykologiska insikter”.

Tiden ingen fiende

Det första är att ändra ditt förhållande till tiden. Sluta se tiden som en fiende och prioritera det som verkligen betyder något, är budskapet.

Tid är inget att tävla emot, utan en resurs att använda planerat och insiktsfullt.

Då gäller det att sluta mäta tid eftre produktivitet och fokusera på meningsfulla ögonblick, inte bara slutförda uppgifter. Notera i slutet av varje dag ett eller tå ögonblick som gav dig äkta glädje eller samhörighet, är förslaget.

Att släppa tidslinjen och deadlines för att i stället skapa egna flexibla fönster är också viktigt. Det handlar helt enkelt om att se tiden som en partner.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fokusera – en sak i taget

Det andra rådet är att hantera ditt fokus och inte bara din tid. När vi tror vi är produktiva, är vi i själva verket ofta bara splittrade.

Sophie Leroy, internationellt erkänd forskare, har myntat termen ”uppmärksamhetsrester”, som handlar om hur vårt hoppande mellan olika uppgifter lämnar en del av vårt fokus kvar på den föregående arbetsuppgifter och därmed gör oss mindre effektiva.

Därför bör vi koncentrera oss på en sak i taget, ta 30 sekunder till att skriva ner var vi var när vi byter arbetsuppgift och låta vår hjärna få övergångstid för att rensa mentalt utrymme.

Det tredje rådet är att sakta ner och njuta av nuet.

”När du ständigt rusar till nästa uppgift, berövar du dig själv att verkligen uppleva livet när det händer”, konstaterar Forbes.

Att sakta ner och njuta handlar inte om att strunta i saker eller ge upp de mål man har. Det handlar om att odla vad psykologer kallar ”tidsöverflöd”, känslan att du har tillräckligt med mentalt utrymme och flexibilitet för att njuta snarare än att rusa.

Njut av ögonblicket

Mikroögonblick av mindfulness på 60 sekunder och att fira små vinster genom att njuta av en liten prestation eller ett ögonblick av glädje, är två tips.

ANNONS

”Att känna igen dessa ögonblick tränar ditt sinne att värdera det du har snarare än det som saknas”, är budskapet.

I linje med det är att skapa avsiktliga luckor, små buffertar i tid mellan uppgifter och möten, allt för att upptäcka att livet känns rikare när man inte tävlar mot klockan.

Fem minuter då och då – som de minuter det tagit att läsa den här texten, helt enkelt.

Oväntat: Stressen högst på distans. Dagens PS

Avslöjat: De mest stressade svenskarna. Dagens PS

Så många miljarder kostar stress och psykisk ohälsa. Realtid
 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS