Kräftsäsongen är i gång och det finns en uppsjö av kräftor att välja på. Men vilka är de bästa kräftorna 2021? Här hittar du svaret.
Stort kräfttest: Det här är bästa kräftorna 2021
Mest läst i kategorin
Det är Bäst i test som har testat både frysta och färska kräftor. Prisbilden varierar en hel del. Kinesiska kräftor har länge varit de billigaste men nu är egyptiska kräftor vanligtvis billigare. Turkiska och spanska ligger i mellanprisklassen och svenska kräftor är oftast de dyraste.
Kräftor lever utspridda över hela jordklotet och totalt finns det 618 arter. I det här testet fokuserar bäst i test på sötvattenskräftor.
Det här är bästa kräftorna 2021 enligt Bäst i test
10. Fiskeriet signalkräftor (svenska, färska)
Fiskeriets svenska signalkräftor ligger i en rejäl hink på ett kilo och har stora klor. Men smaken beskrivs som en besvikelse. De är inte äckliga men något smaklösa och saknar stuns. De är ojämna i smaken och vissa kräftor smakar sumpigt.
9. Ullmo färska turkiska kräftor
Bäst i test beskriver Ullmos turkiska kräftor som perfekta i form och storlek – de ser ut som kräftor ska göra. Men däremot har kräftorna en intetsägande smak både när det gäller kräfta och spad. Med nöd och näppe får kräftorna godkänt.
8. Ica signalkräftor (svenska, frysta)
Icas signalkräftor är goda i smaken och har vacker färg. Men de är dyra och kräftstjärtarna är så mjuka att de faller sönder när man skalar dem. Det är bara åtta kräftor i ett paket och det räcker knappt för en person.
Står ut men små och ganska smaklösa
7. Pandalus vildfångade kräftor (kinesiska, frysta)
Enligt Bäst i test står dessa kräftor ut genom att de har en mycket bra konsistens på köttet. De är lättskalade och har en jämn kvalitet. Men däremot är kräftorna ganska små och ganska smaklösa.
6. Pandalus färska kräftor (turkiska)
Kräftorna är vackert röda och något mörkare men annars är kräftorna ganska medelmåttiga. Kvaliteten är jämn för det finns varken några riktigt bra eller riktigt dåliga kräftor. Det är lite för lite dill i kräftorna och lite för mycket sälta.
5. Fiskeriet medium kräftor (turkiska, färska)
Fiskeriets turkiska kräftor har ett smakrikt spad med en stor fin dillkrona och det är stuns i kräftorna. Lagen sticker ut och de smakar mer än bara salt. Kräftorna har gott kött och bra tuggmotstånd. Däremot är kräftorna väldigt små och har miniklor.
Vackra i färgen och lagom salt
4. Ullmo Louisianaflodkräftor (frysta, egyptiska)
Kräftorna har gott kött och är vackra i färgen dessutom är lagen lagom salt. Däremot är lagen lite blygsam. Kräftorna är jämna i storleken men däremot är skalet extremt hårt. Testpanelen måste verkligen kämpa för att komma åt köttet. Klorna är riktigt svårskalade men stjärten går att skala med hårda nypor.
3. Pandalus kräftkungens special (frysta, kinesiska)
De här kräftorna har en mycket bra konsistent, lättskalade, jämn kvalitet och tillhör den absoluta toppen. Bäst i test beskriver kräftorna som goda och lagom fasta som många uppskattar. Minus är den sparsamma dillsmaken och att det är lite för lite sälta.
De här är de godaste kräftorna testpanelen någonsin smakat
2. Smålandskräftan frysta signalkräftor
Trots mindre storlek är det är riktigt goda kräftor. De har en härlig färg och lagom hårt skal. De sticker ut både vad gäller smak och konsistens. Ett litet minus är att vissa kräftor var lösa i konsistensen.
1. AG. Bergfalk svenska signalkräftor (färska)
Det här är årets bästa kräftor. Det här kräftorna du ska välja om du verkligen vill njuta av kräftsäsongen. Hela testpanelen utser kräftorna till de godaste de någonsin ätit. De har precis rätt tuggmotstånd och rejält med kött och goda klor. Ett litet minus är att lagen är något salt och lite väl klen dillsmak.
Läs mer: Brist på räkor på Västkusten