Dagens PS

Stjärnarkitekten: Första månhusen klara 2032 

Första månhusen klara 2032
Planen är att smälta ner “måndamm” till en slags byggsten (Foto: Martin Meissner/AP/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 19 nov. 2024Publicerad: 19 nov. 2024

Drömmer du om att sippa kaffe i ditt månhus innan jobbet? En fullt rimlig dröm. Åtminstone om man ska tro en av världens mest hyllade arkitekter. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den danska arkitekten Bjarke Ingels är van vid att rita spektakulära byggnader på jorden. Han har bland annat byggt en skidbacke på ett kraftverk och en pyramid på Manhattan. Därtill har vi Hudson Yards i New York och VIA 57 West – även kallad “courtscraper”.

Men nu har han alltså siktet inställt på månen. 

Tillsammans med NASA och 3D-printföretaget ICON arbetar hans firma BIG på att skapa strukturer som ska göra det möjligt för människor att bo och arbeta på månens yta. 

Det är ingen liten uppgift. För att lyckas planerar teamet att använda solcellsdrivna lasrar för att smälta månens naturliga material, “lunar obsidian”, till en slags byggsten som Bjarke själv liknar vid “drakglas”.

“Vi har projekt på månen med tajtare deadlines än våra byggen på jorden”, sa Ingels på Fortune Global Forum nyligen.

Månhus 2032 

Redan 2020 var Ingels med i Skavlan och talade om sina månplaner. Då var det hela dock mer en ambition än en faktiskt verklighet. 

Nu är Ingels desto mer självsäker. Han tror att de kommer ha de första månhusen redo redan 2032, vilket faktiskt är snabbare än många av BIG:s jordiska projekt. 

Och det är inte bara science fiction som driver utvecklingen. Projektet på månen lär resultera i tekniska innovationer som också kan förbättra byggandet här på jorden.

ANNONS

Läs också: De vill bygga en gigantisk lyktstolpe – på månen. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Design för framtiden 

Bjarke Ingels är ingen främling för utmaningar. Hans firma har tidigare varit inblandad i diskussionerna om att omforma New Yorks finansdistrikt efter 11 september-attackerna. Men medan planerna för vissa av dessa projekt fortfarande ligger på is, rör sig BIG:s rymdäventyr i rekordfart.

Satsningen på månen är inte bara ett tekniskt mästerverk utan också ett statement om vad arkitektur kan vara. 

På konferensen Brainstorm Design i december, där Ingels är en av höjdpunkterna, kommer man att utforska hur innovativ design kan förändra vår värld – och kanske till och med vår plats i universum.

Läs också: Stonhenge kan ha en okänd koppling till månen. News55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS