Muskler kan förlänga livet. Ingen nyhet? Kanske det – men i det här fallet handlar det om personer med långt gången cancer.
Starka muskler – viktigt även för sjuka
Mest läst i kategorin
I en stor studie från Edith Cowan University i Australien var utgångspunkten att undersöka sambandet mellan muskelstyrka och kardiorespiratorisk kondition, CRF.
CRF är ett mått på en persons förmåga att arbeta med stora muskelgrupper under längre tidsperioder.
Det kallas även ”aerob kondition” och forskning har visat att den är oerhört viktig för hälsan.
Vid det australiensiska universitetet har man undersök sambandet mellan muskelstyrka och CRF och cancerspecifik dödlighet hos patienter som diagnostiserats med cancer.
Man har även gått in på sambandet mellan typ av cancer och olika stadier av den.
47 000 patienter i studien
Metoden har varit en genomgång av 42 tidigare studier som gjorts fram till augusti 2023 och där sammanlagt 47 000 cancerpatienter ingår.
”Sammantaget hade cancerpatienter med hög muskelstyrka eller CRF-nivåer en signifikant minskning av risken för dödlighet av alla orsaker med 31–46 procent jämfört med de med låga fysiska konditionsnivåer”, skriver forskarna.
På samma sätt fann man en signifikant minskning med 11 procent per enhetssteg i muskelstyrka.
Dessutom var muskelstyrka och CRF kopplade till en 8–46 procent minskad risk för dödlighet av alla orsaker hos patienter med avancerade cancerstadier.
Vid lungcancer och mag- och tarmcancer noterades en 19-41 procent lägre dödlighet i sjukdomen under studien.
Senaste nytt
18 procent lägre risk dö i cancer
Sammantaget var enhetsökningar i CRF, aerob kondition, kopplade till en 18 procent lägre risk för cancerspecifik dödlighet.
”Högre muskelstyrka och CRF är signifikant associerade till en lägre risk för dödlighet av alla orsaker. Dessutom är de associerade till en minskad risk för cancerspecifik dödlighet”, skriver forskarteamet i sin sammanfattning.
De här komponenterna var särskilt angelägna kring patienter med avancerade cancerstadier.
”Det understryker vikten av att bedöma konditionsmått för att förutsäga dödlighet hos cancerpatienter. Med tanke på dessa fynd kan skräddarsydda träningsrecept för att förbättra muskelstyrka och CRF hos patienter med cancer bidra till att minska cancerrelaterad dödlighet”, är avslutningen i forskarnas sammanfattning.
Muskler har betydelse
Insikterna i studien, som till sin natur är en sammanställning av annan forskning, kan få stor betydelse när det gäller möjligheterna att överleva cancer, menar det australiensiska teamet.
Träning och starkare muskler spelar en viktig roll för att hålla kroppen frisk, i allt från bättre ämnesomsättning till lägre risk för många sjukdomar.
Nu vet vi att muskelträning även har betydelse för att hjälpa cancerpatienter att leva längre.
Fler patienter överlever cancer i dag än någon gång tidigare – men många kämpar med biverkningar och följder som slår mot såväl hjärta som muskler och kan försämra deras möjligheter att leva ett gott, längre liv.
Även här kan muskelträning skapa bättre förutsättningar för deras liv.
Precisionen ökar: Så skräddarsys framtidens cancerbehandling. Dagens PS
Det ökar cancerrisken – och kommer fördubblas. Dagens PS
Ny forskning ifrågasätter hormonbehandling vid bröstcancer. News55
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.