Dagens PS

Ställ in rätt temperatur i varje rum hemma

Så ställer du in rätt temperatur i varje rum hemma
Med rätt temperatur hemma kan du hålla nere energikostnaderna och spara hundralappar. (Foto: Pexels)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 29 jan. 2021Publicerad: 28 jan. 2021

Genom att ställa in rätt temperatur i varje rum hemma kan du skapa ett hälsosamt klimat i hus och lägenhet men även minska dina energikostnader. Det visar siffror från Tado som tillverkar klimatprodukter för hemmet.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi har alla olika preferenser när det kommer till temperatur hemma. Vissa vill ha varmt och andra föredrar svalt. Det finns ingen perfekt rumstemperatur som passar alla. Men det är bra att känna till att olika rum i hemmet kan ha olika temperaturer beroende på vad rummet används till.

Inte för varmt

Det är många som tenderar att överhetta sina hem, speciellt när det är ruggigt väder. Förutom att det leder till att rumstemperaturen överstiger den temperatur som faktiskt behövs kan det även ge negativa hälsoeffekter. Enligt Folkhälsomyndigheten kan höga inomhustemperaturer medföra illamående, trötthet och huvudvärk.

Ett vanligt misstag vi i Sverige gör är att ställa in värmen så högt som möjligt för att snabbt värma upp rummet. Men det betyder inte att rummet värms upp på kortare tid utan tvärtom kan det leda till överhettning och därmed slöseri med energi. Något som garanterat kommer synas på elräkningen. Du kan spara hundralappar genom att dra ner reglaget en grad på din termostat.

Vardagsrum, rätt temperatur

Vardagsrummet är det rum som många familjer hänger i på kvällar och helger. Där vill många ha hög komfort och det kräver därför lite högre temperatur än exempelvis ett sovrum. (Foto: TT)

Men heller inte för kallt

För kallt är inte heller bra. Enligt Folkhälsomyndigheten kan det leda till hjärt- och kärlsjukdomar, lungrelaterade sjukdomar och det kan även påverka vårt blodtryck. Reumatism och vissa muskelsjukdomar kan även påverkas negativt.

Vad är då den bästa temperaturen för varje rum? Ett temperaturmässigt trivsamt hem handlar om att värma upp och ventilera effektivt – snarare än bara låta värmen stå på hela dagen. Men det finns några riktlinjer man kan följa:

Vardagsrum – 20 till 22 °C. Vardagsrummet är för de flesta hjärtat i hemmet. Det är ofta här vi samlas på kvällar och helger. Det här är rummet som bör uppfylla de högsta kraven på mysighet och komfort, särskilt i ett familjehem. Den genomsnittliga temperaturen i vardagsrummet bör vara cirka 21 °C.

ANNONS

Varmare i badrummet

Badrum: 21 till 24 °C. Temperaturen i badrummet bör aldrig bli för låg på grund av den höga luftfuktigheten som orsakas av varmt vatten. Det gör att badrummen har en ökad risk för mögelangrepp. Byt ut den fuktiga badrumsluften regelbundet, antingen genom att öppna ett fönster eller använda ventilationssystemet.

Badrum, temperatur

På grund av den höga luftfuktigheten kräver badrum högre temperatur. Det är även viktigt att byta ut den fuktiga luften regelbundet. (Foto: TT)

Även om vi inte är i badrummet större delen av dagen vill vi ha det varmt när det väl är dags att använda. Om ni har fasta badrumsrutiner hemma kan en termostat vara lämplig att investera i. En termostat kan ställa in rätt temperatur enligt ett fastställt schema.

Kök: 18 till 20 °C. Köket innehåller naturligt fukt framförallt från när vi lagar mat. Med rätt uppvärmningsvanor kan vi minimera risken att fukten sätter sig på de kalla ytterväggarna och bildar mögeltillväxt. Varm luft absorberar fukt bättre än kall luft. Det är därför viktigt att värma upp regelbundet och inte stänga av uppvärmningen i köket helt för att förhindra att rumsluften svalnar för mycket. Regelbunden ventilation minskar samtidigt fuktigheten i rummet.

Svalare i sovrummet

Sovrum: 16 till 18 °C. Det är mycket som kan påverka sömnkvaliteten och rumstemperatur är definitivt ett av det. Sömnen kan bli påverkad av både för varmt och för kallt sovrum. Grundregeln är lägre sovrumstemperatur som gör att du kan återhämta dig bättre. Det ger även positiv effekt på prestationen dagen efter. 18 °C i sovrummet är en bra riktlinje.

Så ställer du in rätt temperatur i varje rum hemma

Sömnen blir påverkad av rumstemperaturen och i sovrummet ska det därför vara lite svalare. (Foto: Pexels)

Barnkammare: 18 till 20 °C. Spädbarn och småbarn blir oftare sjuka än vuxna eftersom immunsystemet inte är fullt utvecklat. Deras rum bör ha en behaglig temperatur men ska samtidigt inte ska skilja sig för mycket från den rumstemperatur vi vuxna föredrar. Du kan alltid klä på ditt barn extra kläder om det känns kallt men ett spädbarn ska aldrig bli för varm. Så det är bra att ha koll på rumstemperaturen.

ANNONS

Läs mer: Det här ska du tänka på vid en badrumsrenovering

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS