Dagens PS

Se upp i backen – nu blir skidorterna ännu dyrare

skidåkare
Skidåkning blir dyrare i år (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 dec. 2022Publicerad: 23 dec. 2022

Europas stora skidorter har höjt priserna med mer än tio procent den här säsongen. Bakom höjningen ligger allt från dyrare energi till allmän inflation. Men turisterna fortsätter ändå att boka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett svagt pund, högt energipris och en kommande strejkvåg stör inte britter som vill åka skidor, konstaterar Bloomberg.

Mer än 20 av de ledande skidorterna i Europa har höjt priserna med 10 procent eller ännu mer.

Samtidigt kommer liftarna att gå långsammare för att spara energi och man slutar att värma upp dem på vissa orter. Dessutom väntar en strejkvåg på vissa ställen och resandet i sig kan bli ett bekymmer, inte minst i Storbritannien.

10 procent dyrare skidåkning – eller mer

De flesta berömda orterna har höjt priserna med ungefär 10 procent, men i en del fall handlar det om betydligt mer än så.

I schweiziska handlar det om 25 procents ökning från förra året. Där kostar en vecka med inkvartering, liftkort, skidlektioner, utrustning och mat ungefär 1 367 pund, eller strax över 17 000 kronor.

Franska Val Thorens och Meribel har 15 procent högre priser. Även Bansko i Bulgarien är dyrare än för ett år sedan, skriver Bloomberg.

ANNONS

Senaste nytt

Fortsatt hög bokningsfrekvens på skidorter

Men det här hindrar inte turisterna, åtminstone inte de brittiska skidåkarentusiasterna.

ANNONS

Möjligen har det att göra med att resfebern efter två år med covid fortfarande gör sig gällande, trots ett snävare ekonomiskt läge. Faktum är att det har varit 35 procent fler som har bokat skidsemester utomlands jämfört med 2019, enligt researrangören Sno.

Ändå var skidsemesterbokningarna i Storbritannien 35 % högre i slutet av november jämfört med 2019, tidigare det bästa året någonsin för bokningar, enligt SNO, en researrangör.

”Inflationen har definitivt ökat kostnaderna”, säger Richard Sinclair, vd på Sno

”Men skidåkare är en passionerad grupp och den årliga skidresan är den enda semestern som de inte kan tänka sig att förhandla bort.”

Även i resten av Europa är vinterturismen fortfarande populär och de som gillar skidåkning fortsätter att åka. När folk måste kompromissa väljer de hellre att åka i väg färre dagar än att helt avstå, visar en ny enkätundersökning.

Paketpris och all inclusive på skidorter ökar

Att britterna inte dragit sig tillbaka mer – trots det strama och osäkra ekonomiska läget – handlar till stor del också om att många bokade sina resor redan tidigt 2022, ofta till det paketpris som gällde då. Efter att levnadsomkostnaderna började skena har man inte bokat lika mycket.

Allt fler turister tar också höjd för osäkerheten för valutakurser och bokar all inclusive-paket för att klara plötsliga skiftningar. Förra året var det 20 procent som valde den modellen, och nu är det 30 procent, enligt Sno.

Hur skidresenärerna egentligen kommer att reagera på den ekonomiska nedgången kommer man inte att se riktigt tydligt förrän nästa skidsäsong, skriver Bloomberg.

ANNONS

Läs också:

Svenska fjällen i vinnarspåret

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]