Åre är orten som aldrig slutar bjuda på vinteräventyr. Här tipsar Dagens PS publisher Mats Hedberg om en tur med hundspann i sagolik inramning och en kväll han sent kommer glömma.
Hundspann – ett vinteräventyr att minnas
Mest läst i kategorin
Efter att ha spenderat många veckor i Åre under drygt tjugo år trodde jag mig ha upplevt det mesta, men januarikvällen som jag nu ska berätta om kom ganska otippat att bjuda på något helt unikt.
Allt började med att min gode vän frågade om vi ville hänga med på en hundspannstur på kvällen, något jag och barnen gjort vid flera tillfällen tidigare, men då under dagtid. Nu skulle upplevelsen lyftas ytterligare, och vi få bege oss ut i mörkret för att köra hundspannet med pannlampa och ljuset från en stjärnklar kväll.
Målet för kvällen var en liten stuga ute på myren, där en gourmetmåltid väntade. Det gjorde även ett magiskt norrsken.
Så fungerar hundspann
Vi möttes upp vid hundgården, som ligger strax efter området Björnen i Åre, alltså öster om Skutan. Där stod tre rejäla slädar och väntade, som kort därpå skulle komma att drivas drivas av sex mycket dragsugna och ylande hundar vardera.
För dig som aldrig provat på hundspann tidigare följer en kortfattad beskrivning här:
En kör spannet, och två sitter på släden. Föraren, som står längst bak på släden får vara beredd att burka i vissa lägen, vilket stimulerar till fullständig närvaro. Det går ganska fort och hundarna och bjuder på en och annan överraskning.
I vissa lägen behöver du även hjälpa till att springa lite i någon uppförsbacke för att avlasta hundarna. Spännande, men inte särskilt svårt, även om du känner att det verkligen är ”på riktigt”.
Kort sagt, du känner dig lagom äventyrlig, och lite som om du vore en karaktär i Jack Londons ”Skriet från vildmarken”.
Senaste nytt
Njutbar och stjärnklar tur
Just den här turen gick framför allt över myren och upp mot Fröå tjärn. En rutt som tog oss ungefär 30 minuter, vilket var skönt då det var runt 15 minus ute. Med stjärnklarheten kommer kylan, eftersom det handlar om högtryck där inga moln bromsar kvicksilvrets rörelse nedåt på termometern.
Mot slutet av turen kunde vi se ljuset från en liten jaktstuga, vårat mål, och välkomnande ljuslyktor. Kort därpå var vi inne i stugvärmen där vår värd mötte oss med lite värmande dryck.
Det följdes upp av en delikat måltid som tillagats på plats, anpassad till miljön.
Ljuvlig måltid helt utan el
Vi började med en delikat viltcarpaccio ackompanjerad av ett bra, äkta bubbel. Det följdes upp med en fondue på hjortinnanlår och tillhörande pyssel. De kubformade och möra köttbitarna tillagades i buljong, vilket ibland är att föredra framför olja. Innanlåret gjorde dessutom sitt för mörheten.
Till detta serverades potatisgratäng och lite olika såser, däribland en mycket vällagad bea. Självklart också ett smakförhöjande, franskt rödpang.
För att inte odla alkoholromantiken för mycket, vill jag även nämna att det erbjöds bra alkoholfria alternativ.
Måltiden avrundades med en välsmakande kladdkaka som var precis lagom söt, tillsammans med kokkaffe – vi var ju ändå i Norrland – och en traditionell och lokalproducerad avec med marginell finkelsmak.
Sammanfattningsvis en mycket fin måltid som avnjöts i en stuga helt utan el.
Minnesvärd upplevelse för alla åldrar
Vi märkte snabbt att inramningen med vinterlandskapet utanför, stugan, maten och det faktum att vi satt tätt ihop på bänkar intill varandra stimulerade till intressanta och inkluderande diskussioner. En härlig upplevelse för ett sällskap med ett brett spann av åldrar – från 60-plussare till tonåringar, varav flera helt nya bekantskaper.
När vi mätta och glada lämnade den lilla jaktstugan hade vi följaktligen delat både seriösa reflektioner och allehanda underhållande trivialiteter, som fick ett perfekt avslut i form av ett starkt norrsken.
När vi bröt upp för kvällen var vi upplyfta av kombinationen natur, mat och meningsfulla samtal. Ja, jag tror att ni börjar fatta!
Tillbakafärden skedde med hjälp av en vagn dragen av skoter. Rätt skönt faktiskt, då något komalikt vid det laget hade dragit in i gruppen, även om det inte var allt för sent på kvällen.
Man blir ju som bekant rätt trött av att vistas i bergsmiljö. Magiskt var det icke desto mindre.
Fakta:
Turen med hundspann som Mats skriver om bokas via Carins krog i Åre Björnen.
Pris: 2 000 till 2 500 kronor/person beroende på val av dryck. Då ingår turen med hundspann.
Antal personer: 6 –18.
Vill du läsa mer om snö- och friluftsliv? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs även: Oculis Lodge – glamping under stjärnorna
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.