Dagens PS

Elpris knäcker skidbackar: Tvingas stänga i vinter

skidbackar
Flera skidbackar kan behöva hålla stängt i vinter på grund av brist på el. (Foto: TT)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 10 okt. 2022Publicerad: 10 okt. 2022

Höga elpriser gör att snökanoner och liftar kommer bli rekorddyra att ta i drift i vinter. Så dyra att runt hälften av landets lokala skidbacksföreningar överväger att stänga. Andra får höja liftkortspriset eller halvera snödjupet. Det kan få allvarliga konsekvenser för barn och ungas motion under vinterhalvåret.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Fortsätter elpriserna att stiga kommer det inte finnas någon möjlighet att öppna”, säger Andreas Svensson, delägare i Bollekollens skidanläggning, rapporterar Göteborgs-Posten.

Han företräder en av de dussintals lokala skidbackar som oroar sig över att inte kunna öppna i vinter, visar en undersökning från Svenska skidanläggningars organisation, SLAO. Anledningen är de stigande elpriserna.

Högre priser – och mindre snö

De höga spotpriserna på el gör att en av tre skidbackar kommer få höja priset på sina liftkort, fyra av tio får minska snötillverkningen och nästan hälften – 48 procent, uppger att de är oroliga för att inte kunna öppna hemmabackarna alls i vinter, enligt en enkät som SLAO har skickat ut.

Det går åt mycket el att hålla igång en skidbacke. Liftar, belysning och framför allt snötillverkning för snökanonerna drar massor av elström. De mindre anläggningarna – så kallade hemmabackar, är de som ligger värst till. Hemmabackarna drivs ofta av lokala föreningar till skillnad från de större turistmålen som exempelvis Åre, Romme och Sälen.

“Hemmabackarna har en jätteviktig roll för barn och ungas möjlighet att åka skidor. Det är ofta där man får sin första kontakt med skidåkning”, säger Titti Rodling, vd för SLAO, till TT.

Hemmabackarna ligger ofta i södra och mellersta Sverige, i elprisområdena 3 och 4 där priserna dels är som högst men också där de väntas öka mest i vinter.

“Förödande för barn”

Enligt SLAO har dessutom de små anläggningarna ofta rörliga elprisavtal till skillnad från de stora anläggningarna som ofta har fasta elpriser sedan en tid tillbaka. Nu efterfrågar hon ekonomiskt stöd från staten.

ANNONS

“Men vi kan konstatera att det kommer att behövas ifall de ska kunna öppna” säger Titti Rodling.

Konstsnötillverkningen har utvecklats och i dag krävs bara en sjundedel så mycket energi som på 1970-talet. Men med årets elprisutveckling kommer det trots det troligen vara den största utgiftposten för de små föreningarna. Och de som får betala när backarna håller stängt är barnen, menar SLAO:

“Om fler hemmabackar skulle tvingas hålla stängt skulle det vara förödande för barn och ungas möjligheter att röra på sig i en mörk tid på året, när det annars kan vara svårt att komma ut”, säger Titti Rodling till TT.

Läs även: Elpriset hotar skidanläggningar i vinter – kan stänga

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS