Dagens PS

Skippa pizzan – lev längre?

Bild på en pizza. Ultraprocessad mat kan förkorta livet visar en ny studie.
Pizza är svenskens favorit på nyårsdagen, men kortar tyvärr ned våra liv. (Foto:Unsplash)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 01 juli 2024Publicerad: 01 juli 2024

Fryst pizza till middag igen? Kanske inte ikväll. Ultraprocessad mat gör närmligen våra liv lite kortare enligt en ny studie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bra matvaror, ingen rökning, en god natts sömn och fysisk aktivitet leder till en bättre hälsa – och ett längre liv.

Det är sedan gammalt, kan vi nu tycka.

En gudomlig pizza, välstekt bratwurst och frasiga pommes frites däremot gör raka motsatsen, skriver CNN.

En ny studie visar nu vilken typ av mat som kan förkorta livslängden.

Visar samband

“Detta är ytterligare en stor, långvarig kohortstudie som bekräftar sambandet mellan ultraprocessat mat-intag och dödlighet av alla orsaker, särskilt från hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2-diabetes”, säger Carlos Monteiro, emeritusprofessor i nutrition och folkhälsa vid Brasiliens universitet i São Paulo.

Studien som utgjordes av 500 000 personer, fokuserade på konsumtion av ultraprocessad mat och visade på att livslängden förkortas i snitt med 10 procent.

Lightläsk var den ultraprocessade matvara som flest människorna föredrog, följt av sockrad läskedryck.

ANNONS

Senaste nytt

“Allt inte dåligt”

ANNONS

Även om all mat som vi människor äter är bearbetad på något sätt, går det inte att säga att all ultraprocessad mat är dålig för hälsan.

Detta då exempelvis fullkornsbröd även ses som ultraprocesserad, enligt Livsmedelsverket.

Det går däremot inte att bortse från att den innehåller mycket fett, socker och salt.

Att äta mindre hamburgare och mer vegetariskt kan bidra till att minska risken för att utveckla både cancer, hjärtsjukdomar och att dö för tidigt i hjärt-kärlsjukdomar.

Pizza riktig kaloribomb

Processat kött som bacon, korv, skinka och annat rött kött anses också vara förknippat med risker som förtidig död.

Fetma och kroniska sjukdomar är andra dåliga nyheter – om man äter mycket ultraprocessad mat, säger Livsmedelsverket.

Sedan 1990-talet har både tillverkning och konsumtion av ultraprocessade livsmedel ökat markant.

I och med det även vår kaloriförbrukning, då en pizza på restaurang inte alltför sällan landar på minst 1000 kalorier, enligt Wellobe.

ANNONS

Läs även: Därför ska du inte äta pizza till middag. Dagens PS

Läs även: Fyra faktorer som kan öka din livslängd. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS