Investerare, aktieintresserade och regelbundna läsare av Dagens PS hoppas säkerligen på att en vacker dag bli rik, helst jätterik eller allra helst ultrarik – och drömmer om hur pengarna ska spenderas när den totala succén är ett faktum.
Skillnaden på att vara rik, jätterik och ultrarik
Mest läst i kategorin
Men hur annorlunda blir livet egentligen med enorma summor på kontot? Vad köper de galet rika som vi vanliga dödliga inte har en aning om?
Frågan har avhandlats i detalj, bland annat av Celebritynetworth och på internetforumet Reddit. Det överlägset mest populära svaret på frågan på forumet kommer från användaren a1988eli, så vi lånar friskt därifrån. Hen säger sig ha god insyn i den världen med många vänner som har stora förmögenheter och menar att rik, jätterik och ultrarik är olika kategorier.
Nivå 1, 10-30 miljoner dollar (motsvarande cirka 85-250 miljoner kronor):
Vid den här nivån är alla dina behov tillfredsställda. Du har råd att bo på fyrstjärniga eller femstjärniga hotell året runt om du så vill, och boka lyxsviten vid speciella tillfällen. Lyxiga semestrar och förstaklassbiljetter på internationella flyg är inget problem, du har ett riktigt fint hus och en lyxig bil eller flera bilar. Inga ekonomiska kriser kan förstöra ditt liv – men du är inte rik nog att pengar inte spelar någon roll. Bankerna klassar dig fortfarande inte som ultrarik.
Nivå 2, 30-100 miljoner dollar (motsvarande cirka 250-850 miljoner kronor):
Här börjar allt annat än femstjärnigt bli undermåligt. Privatplan är en grej, men det är bäst att hyra när det behövs. Dina semestrar tar du på de allra dyraste platserna, som Monaco under F1-tävlingen eller Cannes på filmfestivalen. Du är storägare i ett stort bolag. Du har personliga assistenter, och personer som man behöver kontakta för att få tag på dig. Du har råd med det mesta av de saker som vanligt folk tror att rika människor sysslar med. Du socialiserar med stjärnor, kändisar och politiker. Om du inte bor där de allra rikaste samlas förstås, som Beverly Hills i Los Angeles, där du fortfarande är en småspelare.
Nivå 3, 100 miljoner-1 miljard dollar (motsvarande cirka 850 miljoner-8,5 miljarder kronor):
Privatjet, flera bostäder med personal, superbilar vid varje bostad, ägande eller betydande kontroll över ett företag som de flesta i allmänheten har hört talas om. Hela din värld är full av ja-sägare som lyder din minsta vink och du har personal till allt. Vackra män eller kvinnor flockas till din sida. Men du börjar också se mörka sidor av rikedomen, och du saknar människor vid din sida som älskar dig för den du är. Dom existerar – men det är svårt att veta vilka som är äkta och vilka som är ute efter dina pengar. Dina nya miljardärsvänner tycker din nya Ferrari är alldaglig då den inte är specialproducerad i fem exemplar.
Nivå 4, över en miljard dollar (motsvarande över 8,5 miljarder kronor):
Har du över en miljard dollar så förändras livet, skriver användaren a1988eli. Du kan köpa allt. Precis allt. Inflytande, tid, kärlek, upplevelser, saker. Gillar du musik? Köp Mozarts piano. Tycker du en filmstjärna är snygg? Hen kommer på din födelsedagsfest. Gillar du mat? Gordon Ramsay kommer och gör en sjurätters. Pengar är inget problem någonsin, det är bara din fantasi som sätter gränserna.
Nivå 5, över tio miljarder dollar (motsvarande över 85 miljarder kronor):
Här börjar det bli löjligt. Det finns bara ett fåtal personer i världen som kan leva som du, och många av dem är presidenter eller kungligheter. Tänk dig Vladimir Putins eller kungen av Saudiarabiens liv. Vadå privatplan? Du äger ett flygbolag. Din bil finns i ett enda exemplar – gjord av sportbilsföretaget som du äger. Du köper ditt favoritlag i fotboll – för att ge dem pengar till bättre spelare så du slipper se dem förlora mer. Du kan ha en egen militär. Pengar spelar ingen roll längre – inget står i din väg.
Läs även: Dyraste länderna att bo i för rika
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.