Dagens PS

Skidprofilerna tipsar om Dalarnas bästa längdskidåkning

Några av Sveriges skidprofiler tipsar om Dalarnas längdåkningspärlor. (Foto: Visit Dalarna)
Några av Sveriges skidprofiler tipsar om Dalarnas längdåkningspärlor. (Foto: Visit Dalarna)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 20 nov. 2020Publicerad: 20 nov. 2020

Här följer Dalarnas bästa pärlor för längdskidåkning. Några av Dalarnas skidprofiler ger sina tips – dit de själva åker för att njuta av spåren och naturen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Staffan Larsson, Vasaloppssegrare och Vasaloppscoach från Mora.
Staffan Larsson tycker att Mora är det bästa valet för helheten. “Här finns flera unika spårområden i ett gemensamt spårsystem på tolv mil, plus Vasaloppsspåret vidare till Sälen. Att starta sin skidtur från Mora centrum, med möjlighet att åka 26 km i elljus är både värdefullt och unikt,” säger han till Visit Dalarna.

Mattias Svahn, Vasaloppscoach och tidigare långloppsåkare från Mora.
“På Högfjällshotellet i Sälen kan man bo på vackra Gammelgården och få ski-in/ski-out, med ett par kilometerlånga rundor vid högfjället, plus ytterligare flera mil runt omkring. Mitt tips är att förlänga 8 km-spåret vid högfjället med en avstickare på ett av Sveriges kändaste skidspår Kalven runt. Där får du en härlig runda på dryga 20 km. Sen har vi Vasaloppsspåret som jag vet att alla känner till – men det går helt enkelt inte att få nog av det.”

Anna Haag, Landslagsåkare från Orsa med ett flertal OS- och VM-medaljer.
Anna Haag är uppvuxen i byn Hansjö i Orsa, “där skoterspåret ledde raka vägen upp till alla skidspår i Grönklitt.” Därför har Grönklitt alltid legat henne väldigt varmt om hjärtat. “Numera åker jag gärna det som i folkmun kallas ”Dansk-Milen”, det klassiska milspåret som går över myrarna och genom skogarna, liksom slingrar sig fram. Ett spår som passar alla! Men är Elitmilen uppkörd, då är det där ni hittar mig, fortfarande kämpande med att hitta den perfekta linjen nedför de utmanade backarna! På våren borde alla åka upp till Orsa Finnmark och åka på skaren kring fäboden Blomtäckt på Koppången.”

Maja Dahlqvist, Landslagsåkare från Borlänge med framgångar i sprintvärldscupen.
“Lugnet. Här tränar jag för det mesta under vintersäsongen. Det är tuff kupering, ofta nydragna spår och bra konstsnöanläggning vilket gör det optimalt för oss som elitsatsar. När det är bra med natursnö spåras även de längre spåren som är i lite snällare terräng, vilket också är väldigt fint,” säger hon.

Daniel Tynell,Trefaldig Vasaloppssegrare från Grycksbo.
“Det vore lätt att välja våra helt unika guldkorn i Gyllbergen vad gäller Borlänge eller Sörskog vad gäller Falu kommun. Oj, så många fina skidturer jag fått uppleva i den magiska naturen som erbjuds där. Dock kan jag känna att det är lätt att bli hemmablind många gånger – så därför säger jag Bergebo motionsansläggning i Borlänge. Det är hemmaarenan på 5 minuters avstånd, med en förening med ideella krafter som sliter hårt för att erbjuda skidspår av hög kvalitet och banor för alla typer av skidåkare.”

Elin Ek, Vasaloppssegrare och olympier från Avesta.
Ett av hennes favoritställen är Källbotten i Ludvika. Elin Ek beskriver det som snösäkert, att det ligger högt och ofta är välpreparerat. Här finns det både ett kuperat elljusspår och en väg för den som vill samla mil. “Det finns spår för alla och det är också bra för barnfamiljer. Sen finns också ett elljusspår som ligger centralt i Ludvika, i Biskopsnäset. Det är ett väldigt fint stadsnära elljusspår som är lätt att ta sig till. Det finns en plattare kortare slinga för den som vill testa på skidor och en lite tuffare femkilometersslinga,” säger hon.

Sven-Erik Danielsson, Vasaloppssegrare och olympier från Dala-Järna.
“Om det är snö och en riktig vinter åker jag på Snöå skidområde och skidstadion. Då är det riktigt bra. Mest för att det är hemmaplan, speciellt för mig. Där finns konstsnö en kortare bit, uppåt 2 km. Sen kan det vara bra mycket mer om det är bra med snö, uppåt 2,5 mil. Då kan man ta sig upp på lite fina berg och fina vyer, så det är väldigt naturskönt. Där åker jag mest skidor på vintern nu för tiden.”

Torgny Mogren, Längdskidåkare med pallplatser i OS, VM och världscupen i bagaget.
“Jag har de senaste åren åkt upp till Norra Garberg för att åka skidor. I och med att det ligger så högt kommer snön tidigt där uppe och när det varit för kallt i Mora är det oftast en behaglig temperatur där. Det finns olika slingor att välja mellan och som passar de flesta skidåkare, från nybörjare till elit. Sen är ju våren härlig i Norra Garberg med snö långt in i april. Plus den underbara miljön och de fantastiska vyerna från delar av spåren,”

Rikard Tynell, Vasaloppscoach och långloppsspecialist från Grycksbo, med seger i långloppsvärldscupen Visma Ski Classics.
“I Sörskog finns ingen pistmaskin som pistar upp, men de får ändå bra kvalitet på spåren. Det ligger högt, så det är snösäkert. En fin vinterdag när det är sol och snön hänger i träden är det skönt, tyst och avslappnat. Riktig naturkänsla och den gammaldags skidåkning. Sen har de längder på spåren och du behöver inte köra varv på varv. Den mysiga stämningen, snön som hänger på träden – det är en riktig pärla.”

ANNONS

Mer info: www.visitdalarna.se

Läs mer: Äntligen positiv skidnyhet – Vail lägger bud på Åre

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS