Shoka Åhrman är sparekonomen som alltid valt att betrakta glaset som halvfullt snarare än halvtomt, och i dag har makten att göra samhällsnytta – på riktigt. Här delar hon sin syn på kunskap, kapital och maktfördelning.
Shoka Åhrman: Från sparekonom till makthavare
Mest läst i kategorin
Shoka Åhrman ligger alltid steget före.
Som rutinerad sparekonom och strateg på försäkringsbolaget SPP/Storebrand, med närmare tjugo års erfarenhet i bagaget, är hon väl bevandrad i det ekonomiska spelet – oavsett om det rör färsk data från den amerikanska börsen, de senaste inflationssiffrorna, eller kniviga rapporter kring räntebeskedet.
Parallellt med det driver hon samhällsfrågor som rör kvinnligt entreprenörskap, ägande och kapital.
En hjärtefråga för ekonomen som inte tvekar inför att ta för sig i en bransch som länge varit en arena av och för män.
“Jag har aldrig låtit det komma i vägen för mig. Det finns säkert flertalet tillfällen som jag har fått ta i mer för att jag är kvinna, eller inte blivit hörd, men jag tror också att inställning är allt och att hårt arbete lönar sig. Blir du duktig på det du gör, lägger ned tid, energi och engagemang, blir folk till slut tvungna att se både förbi kön, etnicitet och fördomar”, säger Shoka Åhrman.
“Makt och pengar utgör grunden för all påverkan men lika viktigt är kunskap, förståelse och konsekvensanalys. Kapitalet och kunskap om dess vägar ger makten att göra samhällsnytta, vare sig det gäller klimatomställningen, kvinnligt entreprenörskap eller att driva förändring. Och tro mig, om det är någonstans du kan göra det, så är det när du sitter på stora kapital och har insyn i bolagen du investerar i. Då kan du ställa krav.”
Snabba fötter
På daglig basis innebär det att löpande läsa in sig på komplex information och begripliggöra den för den breda massan. Något som kräver ett helikopterperspektiv och snabbare fötter än de flesta kan föreställa sig.
”Jag frossar i nyheter, rapporter och statistiska publikationer. Stora delar av arbetet förbereds egentligen långt innan marknaderna öppnas och arbetsdagen drar igång”, förklarar Shoka..
Det förutsätter i sin tur en stadig fot i det politiska landskapet, såväl som en inblick i de reformer och beslut som fattas, tillsammans med ett starkt samhällsengagemang.
“Kan man koppla ihop ekonomi med samhällsaspekterna får det en annan edge och börjar hända grejer på riktigt. Då har du ju en påverkan på ett helt annat sätt, och den kombinationen är oslagbar”, säger hon.
Nyckeln till makten
I ett ekonomiskt klimat som formas av sin omvärld är det också nyckeln till makten. Shoka nämner SPP och kapitalförvaltaren Storebrand som bolaget är en del av. Makten att påverka som det trots allt innebär att verka inom en så stor koncern.
“Makt och pengar utgör grunden för all påverkan men lika viktigt är kunskap, förståelse och konsekvensanalys. Kapitalet och kunskap om dess vägar ger makten att göra samhällsnytta, vare sig det gäller klimatomställningen, kvinnligt entreprenörskap eller att driva förändring. Och tro mig, om det är någonstans du kan göra det, så är det när du sitter på stora kapital och har insyn i bolagen du investerar i. Då kan du ställa krav”, säger Shoka Åhrman.
Uppvuxen i en familj där det diskuterades politik och ekonomi vid middagsbordet fick hon tidigt upp ögonen för den näringskedjan, som senare kom att bli en del av hennes vardag under åren hon läste ekonomi och arbetade på bank.
Ekonomiskt kunskapsglapp
Framförallt ledde det till insikten om att det råder stora kunskapsglapp inom privatekonomi bland människor, vilket genererat i den nyligen utgivna boken “Din ekonomi: Så klarar du kriser och tryggar framtiden”, som Shoka skrivit tillsammans med Klas Eklund.
“Jag kommer från en bransch där vi är medvetna och regelverksstyrda styrda i vår kommunikation, våra avvägningar och de råd vi ger. Traditionellt och historiskt sett har stora delar av all kommunikation och hjälp gått till de som kanske minst behöver den. Alltså de som redan har pengarna, de som har kunskapen”, säger Shoka.
I ett samhälle där långt ifrån alla kommer från förmögna familjer eller sitter på ett kapital som de kan placera i första bästa fond, är det också en naturlig del av förutsättningarna.
“Ekonomi och pengar är så oerhört viktiga för oss alla. Kan vi skapa kunskap och addera olika former av erfarenhet är det klart att vi också får bättre förutsättningar att starta eget, förstå aktiemarknaderna eller minska vår konsumtion för att kunna spara till en handpenning eller göra bostadskarriär”, säger hon.
“Kvinnor bevisar dagligen den kapacitet de har och kan balansera hur mycket som helst i sin vardag, vilket också gör dem fullt kapabla att välja rätt fonder i ett pensionssparande.”
Finansiell kunskap inte hela lösningen
Hon är samtidigt noga med att kunskap inte kan jämställas med erfarenhet.
“Jag med fler ekonomer håller med om att vi i skolan borde börja mycket tidigare med de här sakerna, men jag kan också vara en av de som faktiskt ifrågasätter att finansiell kunskap skulle vara hela lösningen. Så enkelt är det inte. Finansiell kunskap är en del, finansiell erfarenhet något annat och vi måste också våga se det”, säger Shoka.
Det skapar onekligen utmaningar i ett klimat där finansiell kunskap, eller bristen därav, är något vi ogärna pratar om, vilket givetvis ligger i sakens natur. För vem vill erkänna att de aldrig månadssparat och inte har en susning om vilken ränta de har på bostadslånet?
Hur bryter vi det stigmat?
“Här måste man vara snäll mot sig själv. Vi har en förmåga att skuldbelägga eller gömma oss bakom vår okunskap för att det är för jobbigt att ta tag i, och det brukar aldrig leda någonstans”, säger Shoka.
”Kvinnor har oanad kapacitet”
Hon förklarar att många människor hon möter, kvinnor i synnerhet, lever i villfarelsen att de måste vara matematiker för att begripa ekonomi. Något hon dementerar å det bestämdaste.
“Det ligger ingenting i det. Det är bara att släppa tanken”, konstaterar hon och fortsätter:
“Kvinnor bevisar dagligen den kapacitet de har och kan balansera hur mycket som helst i sin vardag, vilket också gör dem fullt kapabla att välja rätt fonder i ett pensionssparande.”
Så vad är det vanligaste felet människor generellt gör i termer av sparande och privatekonomi?
“Något som jag tänkt på mycket är att många människor har koll på gurkpriset på Ica, men däremot inte reflekterar över sin bolåneränta eller fondavgift, som tickar på år efter år. Vi har generellt för mycket fokus på vardagsekonomi, och för lite på det stora perspektivet som borde vara: hur kan jag kompetensutveckla för att få upp min lön? Varför är det viktigt att ha ett pensionssparande eller en försäkring? Alltså saker som på riktigt gör skillnad i kronor och ören”, säger Shoka.
Lager av erfarenhet
Det för oss till frågan hur hon själv navigerar i en stor organisation som SPP, och skapar rätt förutsättningar för att kommentera eller tolka siffror åt andra, och det inom loppet av bara några minuter?
“Jag tror att mycket handlar om förberedelse, där du bygger lager av erfarenhet och känsla. Det gör att du kan fånga upp saker mer spontant än andra och hålla dig uppdaterad. Och det kan du bara göra genom erfarenhet. Sen måste du lära dig avgöra i vilka delar av jobbet och livet du behöver vara en perfektionist”, säger hon.
Ett motto som låter lätt, men i praktiken är väldigt svårt. I synnerhet ur en kvinnlig synvinkel.
“Jag tror att jag är ganska okvinnlig i det perspektivet. Jag har jättemånga delar i livet som jag accepterar ”good enough” på, och två saker som det är nolltolerans på, och det är mitt jobb och mitt föräldraskap. Och det är av den anledningen jag faktiskt överlever. Att jag väljer det som just nu känns som rätt prio i mitt liv”, säger hon.
Siffror är konkret
Det för oss tillbaka till vad som behöver ske på jämställdshetskontot för att fler kvinnor ska kunna göra samma sak.
“Många pratar ju om de mjuka värdena. Att vi behöver ändra normer, och att kvinnor måste våga ta för sig mer, och det med all rätt. Men för mig är det ändå så att jag är ekonom, och att vi förlorar nästan 3-6 procent av globalt BNP på att inte uppmärksamma kvinnliga entreprenörer och skapa den typen av arbetstillfällen. Det är därför jag tycker att allt som gör den här typen av frågor mätbara i siffror och nyckeltal är bra, för det är konkret. Då kan vi se hur vi utvecklats från det här året till nästa och hur det ser ut i jämförelse med andra i branschen”, säger hon.
Med det sagt är det viktigt att se på jämställdhetsfrågorna i olika perspektiv och bjuda med männen i debatten.
“Min bransch har absolut varit mansdominerad, men vi ser en förändring i dag precis som i resten av samhället. Jag ser dock inte det som en nackdel eftersom många män hjälpt mig under min karriär. På samma sätt som jag alltid haft bilden av att folk får ta mig för den jag är som person, bortom en titel, kön och etnicitet, har jag valt människor utifrån samma premisser, med samma värderingar, och många gånger har det inom branschen varit män. Det är därför jag med stolthet verkar inom SPP/Storebrand, för att vi verkligen brinner för och driver jämställdhets- och inkluderingsfrågorna, men också den enskildas egna förmågor och talanger”, säger hon.
Ljuset i tunneln
Och det ekonomiska läget?
“Det vi vet, är ju att vi fortfarande befinner oss i ett unikt läge, där vi har den högsta inflationen på 30 år, och det påverkar olika generationer oerhört olika. Vi står även inför klimatomställning. Just nu ligger mycket fokus på hushållens kris, men vi har också andra utmaningar som vi behöver skifta fokus på över tid, och klimatfrågan är en av dem”, säger hon.
Bortom den spiralen, där räntorna inte höjs i samma takt, och inflationsmålet sannolikt kan uppnås, går det också att ana ljuset i tunneln.
“Vi har fortfarande en bit kvar att gå, men under 2024 framåt kommer vi i alla fall kunna skönja en stabilitet och se i vilken riktning ekonomin är på väg”, säger Shoka Åhrman.
Glaset är fortfarande halvfullt.
Shoka Åhrman
Gör: Sparekonom och strateg på Pensionsbolaget SPP/Storebrand och författare.
Aktuell med: Den nyligen utgivna boken “Din ekonomi: Så klarar du kriser och tryggar framtiden” som hon skrivit tillsammans med Klas Eklund, ekonomisk rådgivare.
Karriär i korthet: Utbildad på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet. Rådgivare på Nordea under närmare femton år. Sedan 2020 sparekonom och strateg på SPP. Är även flitigt anlitad som rådgivare och expert i media.
Shoka enligt Shoka: Shoka enligt Shoka: “Det är svårt att beskriva sig själv så jag nämner hellre hur andra brukar beskriva mig som en varm, klok, driven, lättsam och energifylld person”.
Om kunskap som kapital: “Mycket av kunskapen är idag både tillgängligt och är gratis, det gör det mer demokratiskt och rättvist.”
Inspiration: Många tror att inspiratörer eller förebilder måste vara framgångsrika människor. Vad är det som säger att jag inte blir lika inspirerad av att träffa en lärare eller en sjuksköterska och följa dem på sociala medier? Det är ju personer som ger mig inspiration, eld och driv i de förändringar jag vill skapa. Jag tror att du ska vara väldigt försiktig med vilka typer av förebilder du har i ditt liv. Du behöver bredden”.
Bästa spartipset just nu: ”Lär dig energieffektivisera. Det kommer du ändå behöva tänka på i framtiden. Det kommer att vara tufft ett litet tag till och stressar våra ekonomier.”
Vill du läsa mer om spännande personligheter som Shoka Åhrman? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!
Relaterade artiklar:
Michaela Berglund: Kvinnor investerar i andra kvinnor
Julia Haglind: “Jag jobbar som bäst med kniven mot strupen”
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.