I dag är Sahara ett hav av sand och hetta. Men för tusentals år sedan var området ett annat.
Sahara var en grön oas – nu har man hittat människorna


Mest läst i kategorin
Sedan 1920 har den enorma, karga Saharaöknen vuxit med 10 procent. Idag upptar öknen en tredjedel av den afrikanska kontinenten, berättar Illustrerad Vetenskap.
Det fanns dock en tid då Sahara var ett grönt och frodigt område. Där levde även en tidigare okänd och genetiskt isolerad grupp.
En begravningsplats
Under den så kallade Afrikanska fuktperioden var Sahara en frodig savann med sjöar och rikt djurliv.
Nu har ett gäng forskare analyserat DNA från två kvinnor som begravdes vid Takarkori – ett klipputsprång i sydvästra Libyen – för cirka 7 000 år sedan.
“Takarkori var en frodig savann med en sjö i närheten”, säger Johannes Krause, genetiker vid Max Planck-institutet och en av forskarna bakom studien, till Reuters.
Senaste nytt
En förlorad gren
DNA-analyserna visar att kvinnorna tillhörde en tidigare okänd mänsklig släktlinje – ett isolerat folk som inte hade någon större kontakt med vare sig folk i södra Afrika, Mellanöstern eller Europa.
De människor som levde i Takarkori sysslade med boskapsskötsel – en livsstil som spridits till Afrika utifrån. Men trots det var deras genetiska profil helt unik.
“Det är en förvånansvärt isolerad grupp, trots att de tillägnade sig kulturella innovationer från omvärlden”, säger Krause.
Läs även: Treåring hittade 3 800 år gammal amulett. Dagens PS
Världens äldsta naturliga mumier
De två kropparna som analyserats var naturligt mumifierade – och utgör de äldsta kända mumifierade mänskliga kvarlevorna.
Tillsammans med dem hittades verktyg av sten, ben och trä, keramik, vävda korgar, ben från boskap och små snidade figurer.
Forskarna tror att denna grupps ursprungliga förfäder separerades från andra afrikanska folkgrupper för omkring 50 000 år sedan – ungefär samtidigt som andra människor började sprida sig till Europa och Asien.
Sahara stängde dörren
Allt detta hände under den så kallade Afrikanska fuktperioden, då Sahara var beboeligt.
Men när klimatet återgick till torrare förhållanden omkring 3 000 f.Kr. försvann folket – och med det en hel kultur.
Deras genetiska arv lever dock kvar. Enligt Krause bär vissa nutida nordafrikanska grupper fortfarande på spår från den här utdöda linjen – en glimt av en värld som en gång fanns där sanden nu ligger tät.
“Deras genetiska arv ger oss en ny bild av regionens djupa historia”, säger han.
Läs också: Typiskt: Grävde fram 3 600 år gammal grav – skatten var borta. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.