Dagens PS

Så stoppade Systembolaget supandet

Systembolaget
Det var en lång process att dämpa supandet av brännvin i Sverige. Men till slut så hade Systembolaget skapats 1955 och sedan dess har staten haft, i alla fall någorlunda vettig kontroll på svenskens alkoholintag. (Foto: Landskronas museum)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 10 aug. 2023Publicerad: 09 aug. 2023

Med produktionen av krut följde alkoholen. Och när dess berusande effekt upptäcktes på 1400-talet började ett hejdlöst supande. Här är historien om Systembolaget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bomullskrut, denna klassiska produkt, visste du att detta först blir användbart nr det blandas antingen med nitroglycerin eller med eteralkohol?

Det var med framställningen av bomullskrutet hittade vägen till Sverige på 1400-talet. Som den ingrediensen som gjorde att bomullskrutet kunde göra det som det var förväntat att göra – att explodera.

Produktionen av bomullskrut har fortsatt genom århundradena. Här är det Bofors Nobelkrut som hanterar det som tillsammans med alkohol blir sprängbart. (Foto: Tekniska Museet)

Men snart så såg den driftige svensken att det fanns andra “fördelar” med alkoholen. Användes inte allt vid krut-tillverkningen utan istället även intogs invärtes, vann den drickande en skön berusning.

Snart spred sig kunskapen om den “helande” drycken över Sverige och supandet tog fart.

Eftersom Sverige var ett land där dagsverket var livsviktigt för att överleva, var det en befrielse att kunna döva kroppens smärtor på kvällen med alkoholens ljuva effekter.

Alla drack. Mängder…

Alla drack. Hög som låg. Gammal som ung. Ölet och mjöden, som tidigare läskat struparna, fick nu bereda plats åt den klara alkoholen.

Kung Gustaf III ser bekymrat på svenskens supande. Han försöker få till ett förbud mot privat tillverkning av alkohol och att den processen endast ska kunna skötas av staten. Men proteserna blir stora och han tvingas snart ge upp förbudet.

ANNONS

Supandet fortsätter. När den industriella revolutionen rullar in över Sverige, följer enklare processer att framställa alkohol. Drycken når ut ännu bredare i samhället, vilket nu börjar bli ett rejält problem.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Skadade gruvarbetare

De första rösterna mot alkoholens existens i samhället kommer från Dalarna och Bergslagen. Bergsmännen – ägarna till traktens gruvor – har tröttnat på alla de olyckor, frånvaro och kostnader som följer i alkoholens spår.

Det var vanligt att gruvornas takkonstruktioner rasade och lemlästade eller dödade arbetare. Och när dessutom alkoholen flödade i gruvsamhällena och ytterligare ökade riskerna, blev det till slut en ohållbar situation för alla.
(Bild: ur Louis Simonins bok Underground Life /SWANSEA UNIVERSITY)

Olyckorna i gruvorna var många kring de arbetare som söp och kostnaderna för att ersätta änkorna till de förolyckade, sköt i höjden.

Bergsmännen begär att få bilda ett utskänkningsbolag som har ensamrätt på tillverkning och försäljning av brännvinet.

Den eventuella vinst som verksamheten skulle skapa, skulle oavkortad gå till att förbättra de sociala förhållandena för gruvarbetarna.

Göteborgssystemet

Idén sattes i verket och fanns vara gott. 1865 förfinades bergsmännens idé i Göteborg med det så kallade “Göteborgs-systemet”.

ANNONS

Staden tog nu över krogarna som sålde brännvin och skapade sålunda ett system för försäljningen.

Och det är där, i namnet Göteborgssystemet, som det första embryot till dagens Systembolag finns.

Göteborgssystemet visar sig fungera utmärkt och ha god effekt på allmänhetens supande. Hudiksvall, Lund och Stockholm följer snart efter med samma system och 1870 beslutar riksdagen att all vinst ska gå till staten.

Systemtanken har slagit igenom fullt ut.

Spriten fortsätter flöda

Men oron för supandet kvarstår. 1905 skiljer staten på köpande för privat användande och för drickande på krogen.

Ska du köpa brännvin för egen konsumtion får du gå till speciella statliga systembolagsbutiker och handla. Finare spritdrycker säljs dock fortfarande genom privata handlare.

Motboken – hatad av alla utom nykterhetsrörelsen. Till slut blev den alltför omodern och faktiskt orättvis att den slopades 1955.
(Foto: Systembolaget)

1913 lanseras motboken i Stockholm och införs i hela landet 1919. Det är läkaren Ivan Bratt som vill maximera försäljningen av brännvin till den enskilde individen genom ett maxtak och en registrering av inköp.

ANNONS

Bratt vill också ha bort den privata handeln av annan alkohol och börjar därför köpa upp de privata aktörer på marknaden.

Han samlar alla bolag i ett gemensamt bolag som får namnet Vin- & Spritcentralen, som till slut får en monopol-situation på sprithanteringen i Sverige.

Det var läkaren Ivan Bratt som lade grunden till både AB Vin och Sprit, motboken och dagens systembolag. En hjälte för nykterhetsrörelsen – en avskydd man hos de som föredrog en liten jävel till maten. (Foto: Systembolaget)

Motboken är dock synnerligen illa omtyckt. Den är inte en demokratisk produkt. Mängden alkohol som du får köpa ut är beroende av köp, samhällsklass och yrke.

Protester börjar dyka upp och efter andra världskriget känns den omodern och slopas 1955.

Samma år slås också alla lokala systembolag ihop till ett nationellt. Och med detta har det vi idag kallar Systembolaget sett dagens ljus.

.. och såhär slutade det. Eller började kanske. Gunnar Nilsson står bakom disken på det nyöppnade Systembolaget i Hörby 1955 och plockar ihop önskade varor till väntande kunder. (Foto: Systembolaget)

Läs mer:

Om spritens historia i Sverige här.

ANNONS

Kändis-sprit säljer som aldrig förr

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Digitalisering & AI

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

22 dec. 2024
Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

Den digitala utvecklingen har förändrat många branscher, och juridiken är inget undantag. För advokater innebär teknologin nya arbetssätt och större tillgång till information. AI och automatiserade processer har förändrat hur man hanterar dokument, hur man söker på information och hur men genomför möten. Med digitaliseringen kan också komma med nya krav på snabbare återkoppling och […]