Dagens PS

Så mycket bacon kan du äta – utan att öka risken för demens

Demens bacon
Tråkiga nyheter för baconälskaren (Foto: Unsplash)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 17 jan. 2025Publicerad: 17 jan. 2025

Att rött kött kan innebära en ökad risk för diverse hälsoproblem har forskningen redan konstaterat. Nya rön visar exakt hur mycket rött kött som kan kopplas till en ökad risk för demens.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett gäng forskare från USA, vilka Illustrerad Vetenskap skriver om, har följt 133 000 personer i över 40 år. 

Resultatet? 

Att äta så lite som 22 gram bearbetat rött kött om dagen, motsvarande två skivor bacon eller en och en halv skiva salami, kan öka risken för demens med 13 procent. 

Enligt forskarna ökar risken framförallt om du äter bearbetat rött kött som salami, bacon och varmkorv. 

Samtidigt visar studien att personer som konsumerar över 90 gram dagligen – en portion stor som en tvålbit – löper en ännu större risk. Deras hjärnors åldrande påskyndades med 1,6 år. 

Läs också: Chockrapport: Kött ökar risken för demens. News55

Minska risken med 20 procent

För den som vill minska risken för demens finns det dock goda nyheter. Enligt samma forskning kan du minska risken med upp till 20 procent genom att ersätta rött kött med andra proteinkällor som fisk, nötter och grönsaker. 

Det är ju förvisso upp till var och en vad vad man väljer att stoppa i sig – kött eller ej. Men om du väljer att tro på forskningen ska den så kallade Mind-dieten vara särskilt bra. Åtminstone enligt fyra stora studier, vilka Hjärnfonden skriver om.

ANNONS

Forskarna såg att personer som höll sig till ovanstående diet hade 35-40 procent lägre risk att drabbas av kognitiv svikt och demens. 

Enligt denna diet ska du bland annat undvika rotfrukter (ja, även potatis), raffinerat spannmål, smör och hårt margarin, fruktjuice, rött kött, ost, socker, bullar, kakor och friterad mat. 

Låter det som en mardröm kan du gotta dig i att även personer som “i huvudsak” äter enligt Mind – men med lite slarv – fortfarande löper minskad risk att utveckla demens. 

Läs mer: Ny forskning: Så kan demens förebyggas. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

En växande utmaning

Demens är en av de största globala hälsoutmaningarna. 

Enligt WHO drabbas 10 miljoner människor varje år och i skrivande stund lever 55 miljoner personer med sjukdomen. 

Den vanligaste formen är Alzheimers – en sjukdom som gradvis bryter ner hjärnans funktioner.

Forskarna bakom studien menar att det krävs fler undersökningar för att helt förstå sambandet mellan matvanor och demens, men att det är tydligt att kosten spelar roll.

ANNONS

“De flesta kostråd fokuserar på att minska risken för kroniska sjukdomar som hjärtsjukdom och diabetes, medan den kognitiva hälsan sällan diskuteras”, säger Daniel Wang, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande. Han tillägger: 

“Vi hoppas att våra resultat ökar medvetenheten om sambandet mellan kost och hjärnhälsa”. 

Läs också: Köttbrist? I så fall inte dietens fel. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS