Dagens PS

Så kan pengar köpa ett längre liv

Längre liv, livslängd
I Danderyd lever man längre än i Botkyrka (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 29 dec. 2024Publicerad: 29 dec. 2024

Huruvida pengar kan köpa lycka låter vi vara osagt. Vad vi däremot vet är att pengar kan köpa livslängd – åtminstone till en viss gräns. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Personer med högre inkomster och större förmögenheter lever i genomsnitt längre än de med färre ekonomiska tillgångar. 

Enligt en studie från tidigare i år lever de rikaste 10 procenten i USA hela 14 år längre än de fattigaste 10 procenten – om man når 50-årsåldern. 

När Pensionsmyndigheten nyligen undersökte livslängden i Sverige, var resultatet desamma: gifta höginkomsttagare med högskoleutbildning lever längst. Grupperna med kortast livslängd är ogifta och har låg inkomst, låg utbildning och garantipension.

“Tydligt förknippat” 

Kathryn Himmelstein, forskare och en av den amerikanska studiens medförfattare, förklarar för Wall Street Journal att rikedom ger tillgång till bättre hälsovård, näringsrikare mat och säkrare boendemiljöer – faktorer som tillsammans skapar förutsättningar för ett längre liv.

Hon får medhåll från Bo Burström, som forskar om ojämlikhet och hälsa på Karolinska institutet. 

“Rökning och stillasittande påverkar nästan alla sjukdomar och är tydligt förknippat med socioekonomisk klass. Bättre ekonomi ger bättre förutsättningar för en hälsosam livsstil. Hur man bor, vad man jobbar med och den press och stress man utsätts för under arbetet”, säger han till Dagens Nyheter.

Läs också: Otroligt: Så förlängs ditt liv av en timmes promenad – egentligen. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Så köper de längre liv

ANNONS

Att pengar påverkar livslängden är tydligt, men hur spenderas de för att maximera hälsan?

Andrew Scott, ekonom vid Oxford University, säger att förmögna människor ofta satsar på sådant som främjar både fysisk och mental hälsa. Hälsospårande teknik som smartklockor och Oura-ringar hjälper bland annat till att upptäcka hälsoproblem tidigt. 

Även boendemiljön spelar in. De rikaste har råd att bo i områden med renare luft, mindre kriminalitet och bättre tillgång till parker och grönområden – faktorer som alla stärker både fysisk och mental hälsa.

Vissa går förvisso längre än så. Den ultrarika mjukvaruentreprenören Bryan Johnson spenderar exempelvis två miljoner dollar årligen på att försöka få sin kropp ung igen. I hans fall handlar det om dussintals medicinska procedurer varje månad samt en strikt, vegansk diet och strikta riktlinjer för träning och sömn. 

Sjukvård – en klassfråga? 

Enligt en undersökning från 2021, vilken Dagens Nyheter skriver om, har skillnaden i livslängd också att göra med att personer som bor i mer utsatta områden drar sig för att söka vård – något som bekräftas av forskningen.

I exempelvis Botkyrka – den Stockholmskommun med lägst medianinkomst och störst andel utlandsfödda – skippar var tredje kvinna kallelsen till mammografin och nästan hälften cellprovtagningen. Där hade man också, år 2021, en förväntad livslängd på 82,07 år. Samma siffra låg på 85,49 år i Danderyd – Stockholmskommunen med högst medianinkomster.

Och klyftorna har ökat sedan dess. 

Tid gör skillnad

ANNONS

En avgörande faktor är också att pengar frigör tid. 

Steven Woolf, professor vid Virginia Commonwealth University, menar att rika människor ofta har större flexibilitet att prioritera hälsosamma rutiner.

“Om du inte behöver oroa dig för att sätta mat på bordet eller jobba dubbla skift har du mentalt utrymme att tänka på din hälsa”, säger han till WSJ. 

För personer med låga inkomster är situationen ofta annorlunda. Många jobbar mindre flexibelt och i fysiskt krävande yrken med högre risk för skador och exponering för farliga ämnen. Det är en verklighet som gör det svårare att leva både längre och bättre, menar Woolf. 

Läs också: Studie: Den känslan ger dig ett längre liv. News55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Edvard Lundkvist och Emma Fällman
Spela klippet

Så kan Trump-tullarna påverka dig

Donald Trumps föreslagna handelstullar har fått en av världens mest framstående ekonomer att dra paralleller till den stora depressionen. Simon Johnson, Nobelpristagare och professor vid MIT, menar att tullarna kan trigga en farlig nedåtgående spiral. USA:s tidigare president Donald Trump föreslår nu omfattande tullar på kinesiska varor, upp till 60 procent. För resten av världen […]