Dagens PS

Så kom tennis till Sverige

tennis
Tre tennislegender poserar tillsammans med kung Gustaf V av Sverige. Från vänster René Lacoste, kungen, Jean Borotra och Jacques Brugnon. Kung Gustav var den som tog tennisen till Sverige. Foto: TT
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 13 nov. 2021Publicerad: 13 nov. 2021

Tennis, även kallad den vita sporten, kom till Sverige redan 1879 bland annat med hjälp av Sveriges dåvarande kronprins Gustav. Så här gick det till.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tennis är idag mer eller mindre en folksport, men betraktades länge som en överklassport. Förmodligen har tennis fått en överklass-stämpel helt enkelt därför att det var den engelska överklassen som började utöva sporten.

Man att tennis har sitt ursprung i det franska medeltida handflatespelet jeu de paume, men det var den brittiske majoren W.C. Wingfield (1833–1912) som införde spelet, kallat lawn tennis 1873.

Det var ett sällskapsspel förbehållet överklassen där både män och kvinnor spelade och ofta tillsammans. Reglerna formulerades fyra år senare och med vissa ändringar gäller de fortfarande.

Kronprinsen tog sin sport till Sverige

I Sverige har förmodligen sportens överklass-stämpel mycket att göra med den kom hit med en kunglighet. Det var kronprins Gustav, blivande Kung Gustav V, som upptäckte sporten under sin ”grand tour”. En grand tour var en bildnings resa förbehållen unga män ur samhällets högre skikt.

Han fick många av sina vänner att börja spela tennis och såg till att det byggdes en bana på Skeppsholmen i Stockholm (Tennisbanan på Skeppsholmen finns kvar och det går att boka genom hotell Skeppsholmen.

En underbar miljö men räkna med att inte serva utan publik då det finns gott om flanörer vid vackert väder!). De engelska reglerna såg han också till att få översatta till svenska.

tennisbanan

Tennisbanan på Skeppsholmen finns fortfarande kvar. Foto: Hotell Skeppsholmen

Vita kläder ett måste

ANNONS

Apropå regler, den som sett ett avsnitt av Downton Abbey vet att den brittiska överklassen lever efter en rad regler. Obegripliga eller ej, man gör som man alltid gjort och håller en ”stiff upper lip” i alla lägen.

Inte är det i sammanhanget förvånande att britterna även bestämde att tennis ska spelas i vitt. Varför? Jo, svettfläckar syns inte på vita kläder och vita linneskjortor var luftiga och bekväma att bära under en match utomhus i varmt väder.

Självfallet startade kronprins Gustav en egen klubb, även om det dröjde. Klubben fick namnet KLTK under namnet HKH Kronprinsens Lawn-Tennis Club när Sveriges första riktiga tennishall stod klar 1896. I slutet av 1890-talet hade klubben 198 medlemmar. När Efter Oscar II död ändrades namnet till Kungl. Lawn Tennis Klubben

Tävla var inte populärt

Kungen var själv en duktig tennisspelare och tyckte om att tävla. Han såg till att internationella spelare kom till Sverige och var generös med priser. Han instiftade ”Kings Cup”1936, en slags europeisk variant av Davis Cup, som spelades som en liga ända in på åttiotalet. Uppehåll gjorde man bara under andra världskriget.

Hovfolket var däremot inte alls förtjusta i att Kungen spenderade så mycket tid på tennisbanan. Även i de offentliga kretsarna ansågs det synnerligen opassligt för en kunglighet att tävla. Kungen löste problemet med att tävla under pseudonymen  Mr G.

Om sommaren spelade och tävlade Mr G på Särö och i Båstad. I Båstad spelade han tävlingen 15 somrar i rad. Han var 86 år då han ställde upp för sista gången.

Håll stilen på tennisbanan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS