Dagens PS

Så påverkar vårens ljus depression

Säsongsdepression
Mörkret gör oss trötta, dagarna känns längre och humöret dalar. Men ljuset har en större inverkan på vår hjärna än vi kanske tror. (Foto: Unsplash)
Lina Clausen
Lina Clausen
Uppdaterad: 22 feb. 2025Publicerad: 22 feb. 2025

Mörkret gör oss trötta, dagarna känns längre och humöret dalar. Men ljuset har en större inverkan på vår hjärna än vi kanske tror.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskning visar att mängden dagsljus kan påverka vår produktion av hormoner som styr sömn och välbefinnande – och i vissa fall leda till säsongsbunden depression (SAD).

När årstiderna styr ditt välmående

Känner du dig tröttare och mer nedstämd under vintern? Du är inte ensam. Fenomenet kallas säsongsbunden affektiv störning (SAD) och drabbar många, särskilt i länder med stora ljusvariationer mellan sommar och vinter. SAD uppstår främst under höst och vinter, när dagarna blir kortare och ljusbristen ökar. På våren och sommaren, när ljuset återvänder, försvinner ofta symptomen.

”Symptomen för SAD liknar de som för depression, med bland annat nedstämdhet, koncentrationssvårigheter och känslan av att sådant du tidigare tyckte var kul inte längre känns roligt. Skillnaden ligger i regelbundenheten, att det återkommer varje år men försvinner däremellan,” säger Ricardo Correa, psykolog hos Min Doktor.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Rekordår för RLVNC: "Visar att vår affärsmodell fungerar"

14 feb. 2025

Biologin bakom ljusets påverkan

Men varför reagerar hjärnan så starkt på ljus? Svaret ligger i vår biologiska klocka och hur den styr hormoner som serotonin och melatonin.

Hjärnan reagerar starkt på dagsljus genom att styra hormoner som serotonin och melatonin. Naturligt ljus ökar serotoninnivåerna, vilket ger energi och förbättrar mental hälsa, medan mörker ökar melatoninproduktionen, vilket leder till trötthet och nedstämdhet.

Forskning tyder också på att vår genetiska sammansättning kan påverka hur känsliga vi är för dessa förändringar. En studie från University of South Wales visade att personer med blå ögon löpte mindre risk att drabbas av SAD jämfört med de med bruna ögon. Forskarna tror att detta beror på att blåögda personer är mer känsliga för ljus och därmed får en starkare signal till hjärnan att producera serotonin under dagen.

Ljusterapi mot depression
Sedan 1980-talet har ljusterapi använts för att behandla depression kopplad till årstiderna. (Foto: TT Bild)
ANNONS

Dagsljusets betydelse för hälsan på arbetsplatsen

Enligt Arbetsmiljöverket bidrar modern livsstil med mer inomhusarbete och ljusbrist under mörka perioder till ökad ohälsa, medan forskning visar att dagsljus förbättrar dygnsrytm, sömn och välbefinnande.

”Vi har ett stort och växande hälsoproblem i samhället. Stress och psykisk ohälsa ligger på en oroväckande hög nivå. Ökad inomhusvistelse och brist på dagsljus är definitivt ett av de viktigaste orsakssambanden, även om det behövs mer forskningsbelägg för orsakssambandet mellan ljuspåverkan och utveckling av mental ohälsa, speciellt depressiva besvär inklusive årstidsbunden depression,” säger Arne Lowden, forskare vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet.

Ljusterapi som behandling mot säsongsbunden depression

En vanlig behandling för SAD är ljusterapi, som har använts sedan 1980-talet. Genom en lampa som simulerar dagsljus kan man öka serotoninet och minska melatoninet.

En lampa med 10 000 lux i cirka 30 minuter på morgonen kan minska symptom på SAD, enligt Harvard Health Publishing. Även den som inte lider av svår depression kan dra nytta av dagsljus. Att vistas utomhus under vinterhalvåret, särskilt i ljusa timmar, kan hjälpa kroppen att reglera sin dygnsrytm.

”Naturligt dagsljus och fysisk aktivitet är två mer belagda metoder för att behandla årstidsbunden depression. En promenad på morgonen eller mitt på dagen, även om det är mulet, ger dig både dagsljus och rörelse vilket kan förebygga problemen,” säger Ricardo Correa.

Påverkar även immunsystemet

Ljusets inverkan på kroppen stannar inte vid humöret. En internationell forskargrupp upptäckte att säsongsförändringar även påverkar immunsystemet. Genom att analysera vävnadsprover från 16 000 personer fann de att vissa gener, kopplade till immunförsvaret, var mer aktiva under olika delar av året. Forskarna såg att de som bodde på norra halvklotet hade en ökad immunaktivitet mellan december och februari, medan de som bodde nära ekvatorn hade motsvarande förändring under regnperioderna. Det tyder på att vårt immunsystem är anpassat till de säsongsmässiga förändringarna, precis som vår hjärna.

Så kan du hjälpa din kropp att hantera mörkret

ANNONS

För den som upplever att humöret påverkas av årstidernas skiftningar finns det flera sätt att förebygga och lindra symptomen:

  • Sök dagsljus – Gå ut under de ljusaste timmarna på dagen, även om det är molnigt. Naturligt ljus är mer effektivt än artificiellt ljus.
  • Använd ljusterapi – En ljusterapilampa på morgonen kan hjälpa kroppen att ställa in sin biologiska klocka.
  • Motionera regelbundet – Träning frigör endorfiner och serotonin, vilket kan förbättra humöret och energinivån.
  • Se över kosten – Mat rik på vitamin D och omega-3, såsom fet fisk, kan bidra till att motverka depression.
  • Upprätthåll en regelbunden sömnrytm – Försök att gå och lägga dig och vakna vid samma tid varje dag för att stabilisera dygnsrytmen.

Oavsett om du lider av SAD eller bara känner dig lite tröttare under vintern, kan små förändringar i vardagen göra stor skillnad. Ljuset styr inte bara vår dag och natt – det har också en kraftfull inverkan på vår mentala hälsa och välbefinnande.

Läs även:

Så besegrar du höstdepressionen
Melankoli i mörkret – så får du ett ljusare sinne
Knepen för att dämpa ångesten i hästmörkret

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS