Måste man fortfarande hålla upp dörren på krogen? Är det okej att bara dricka vin? Restaurangetiketten har fått en modern uppfräschning.
Så gör du rätt enligt den nya restaurangetiketten


Mest läst i kategorin
Att äta ute handlar om mer än mat på tallriken.
2025 års restaurangetikett handlar om respekt, stil och att bidra till en trevlig atmosfär. Här är en guide till hur du navigerar krogens oskrivna regler.
Gamla vanor som imponerar på krogen
DN beskriver i en ny etikettguide hur det i dagens tempo nästan känns upproriskt att visa lite stil på krogen.
Att hålla upp dörren, skåla innan första klunken eller dra ut stolen för sitt sällskap kan kännas som små gester – men de gör skillnad.
Krögare märker direkt vilka gäster som anstränger sig. Som en restaurangägare sa efter ett ovanligt artigt bordssällskap:
“Det var länge sedan jag såg det!” – innan han skickade in bubbel till bordet. Även placeringen spelar roll: att ge kvinnan den bästa utsikten är fortfarande god ton, särskilt i internationell miljö.
Senaste nytt
Och vid bordet?
Det handlar inte om att vara uppklädd – men att anpassa sig efter restaurangens stil är respektfullt.
Starka dofter däremot hör inte hemma på krogen. Enligt DN har till och med en sushirestaurang i London förbjudit parfym på grund av dess inverkan på matupplevelsen.
Samma gäller mobiltelefoner. Att kolla flödet i smyg under middagen sänder en tydlig signal – att sällskapet inte är lika intressant. Lägg undan den.
Missa inte: Kliv ombord på Italiens lyxigaste tåg – La Dolce Vita på räls. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Välj gärna samma på krogen
Att alla vid bordet beställer samma rätt är inte bara charmigt – det är praktiskt.
Ju enklare för köket, desto smidigare för alla.
Men ännu viktigare: var inte den som inte äter. Även om det är fullt tillåtet att bara ta ett glas, säger DN det rakt ut: “Tillsammans bryter vi vårt bröd.” Det handlar om gemenskap – inte kalorier.
Med andra ord: att vara med i måltiden visar att du vill vara med i sällskapet.
Läs också: Påsköl med smak av vår – sex utvalda favoriter 2025. Dagens PS
Säg som det är – i tid
Om du har en matallergi – säg till i förväg. Och menar du glutenfritt, håll dig till det. Kockar anstränger sig, ibland i timmar, för att möta gästers behov på krogen.
Ett oväntat surdegsbröd i munnen efter specialbeställning sätter inte bara menyn ur spel – det kan sabba förtroendet.
Fint uppförande funkar än
Vik servetten rätt. Skåla innan du dricker. Tacka personalen på krogen. Och ja – om du vill kombinera vin med en öl, gör det.
Enligt en Michelinkock DN talat med är det ”oproblematiskt” och till och med lite kontinentalt.
Läs även: Gör vardagen enklare – med en matkasse som passar just dig. Dagens PS
Läs även: Topplista: Irländsk whiskey – 5 flaskor du inte får missa. Dagens PS

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.