Dagens PS

Så gör du rätt enligt den nya restaurangetiketten

"Ursäkta, jag ska bara kolla en grej". Mobilen har blivit en vanlig gäst vid bordet, men kan uppfattas som som oartigt – särskilt i sällskap. (Foto: Unsplash)
"Ursäkta, jag ska bara kolla en grej". Mobilen har blivit en vanlig gäst vid bordet, men kan uppfattas som som oartigt – särskilt i sällskap. (Foto: Unsplash)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 13 apr. 2025Publicerad: 13 apr. 2025

Måste man fortfarande hålla upp dörren på krogen? Är det okej att bara dricka vin? Restaurangetiketten har fått en modern uppfräschning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att äta ute handlar om mer än mat på tallriken.

2025 års restaurangetikett handlar om respekt, stil och att bidra till en trevlig atmosfär. Här är en guide till hur du navigerar krogens oskrivna regler.​

Gamla vanor som imponerar på krogen

DN beskriver i en ny etikettguide hur det i dagens tempo nästan känns upproriskt att visa lite stil på krogen.

Att hålla upp dörren, skåla innan första klunken eller dra ut stolen för sitt sällskap kan kännas som små gester – men de gör skillnad.

Krögare märker direkt vilka gäster som anstränger sig. Som en restaurangägare sa efter ett ovanligt artigt bordssällskap:

“Det var länge sedan jag såg det!” – innan han skickade in bubbel till bordet. Även placeringen spelar roll: att ge kvinnan den bästa utsikten är fortfarande god ton, särskilt i internationell miljö.

ANNONS

Senaste nytt

Och vid bordet?

Det handlar inte om att vara uppklädd – men att anpassa sig efter restaurangens stil är respektfullt.

ANNONS

Starka dofter däremot hör inte hemma på krogen. Enligt DN har till och med en sushirestaurang i London förbjudit parfym på grund av dess inverkan på matupplevelsen.

Samma gäller mobiltelefoner. Att kolla flödet i smyg under middagen sänder en tydlig signal – att sällskapet inte är lika intressant. Lägg undan den.

Missa inte: Kliv ombord på Italiens lyxigaste tåg – La Dolce Vita på räls. Dagens PS

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

Välj gärna samma på krogen

Att alla vid bordet beställer samma rätt är inte bara charmigt – det är praktiskt.

Ju enklare för köket, desto smidigare för alla.

Men ännu viktigare: var inte den som inte äter. Även om det är fullt tillåtet att bara ta ett glas, säger DN det rakt ut: “Tillsammans bryter vi vårt bröd.” Det handlar om gemenskap – inte kalorier.

Med andra ord: att vara med i måltiden visar att du vill vara med i sällskapet.

ANNONS

Läs också: Påsköl med smak av vår – sex utvalda favoriter 2025. Dagens PS

Säg som det är – i tid

Om du har en matallergi – säg till i förväg. Och menar du glutenfritt, håll dig till det. Kockar anstränger sig, ibland i timmar, för att möta gästers behov på krogen.

Ett oväntat surdegsbröd i munnen efter specialbeställning sätter inte bara menyn ur spel – det kan sabba förtroendet.

Fint uppförande funkar än

Vik servetten rätt. Skåla innan du dricker. Tacka personalen på krogen. Och ja – om du vill kombinera vin med en öl, gör det.

Enligt en Michelinkock DN talat med är det ”oproblematiskt” och till och med lite kontinentalt.

Läs även: Gör vardagen enklare – med en matkasse som passar just dig. Dagens PS

Läs även: Topplista: Irländsk whiskey – 5 flaskor du inte får missa. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS