Trots inflationen ökade antalet skidresor till Alperna med 31 procent, visar statistik från Alpresor.
Så får du mest pist för pengarna: "Alperna, inte Åre"
Mest läst i kategorin
Inflationen i Sverige gör att många väljer att åka till de höga bergen nere på kontinenten istället för svenska resmål på sportlovet, misstänker turistbyrån Alpresor.
Det finns flera faktorer som väger in:
Antalet kronor per pistmeter
Det lättaste sättet att se på det är liftkortet som, per pistmeter, är betydligt billigare i andra delar av Europa, berättar Hanna Bernvid som är vd på Alpresor.
“Vi har jämfört litfkortspriserna på ett antal kända orter i Europa, Sverige och Norge. Dessa visar att man i Alperna får ca 10 gånger mer skidåkning för pengarna”, säger Bernvid.
Enligt jämförelsen är det lätt att se att man får mer skidåkning i Alperna jämfört med i Europa. Exempelvis kostar det 3 kronor per kilometer i itaienska Canazei jämfört med 30 kronor per kilometer i Åre och Sälen.
Senaste nytt
Dyrt med burgare?
Men ytterligare en faktor är kostnaden för mat som rusat i Sverige. Den svaga kronan och höga inflationen kan ha bidragit, men oavsett vad som ligger bakom är det billigare med mat i andra europeiska länder, berättar Hanna Bernvid:
“Det räcker att googla runt för att få en indikation om hur prisläget ser ut. Som bekant har matpriserna skenat i Sverige vilket också speglar sig på restaurangmenyerna. Äter du exempelvis en lunch i backen i Åre får du betala 301 kr för en ostburgare plus en fatöl. Samma mat och dryck på Gipfel Stubner i österrikiska Bad Gastein kostar 240 SEK, säger Hanna Bernvid.
Halva priset för en bärs?
På Alpresors hemsida ser man en annan jämförelse för den törstige: I Bad Gastein kostar en stor stark ca 40 kr (50 cl) jämfört med ca 90 kr (40 cl) i Åre. “Mindre än halva priset till Alpernas fördel”, skriver de.
Redan i september fick Alpresor sätta in extra personal för att sköta bokningarna den nuvarande vintersäsongen. Och det är trots att många hushåll just nu brottas med höga matpriser och dyra räntor på bolån och privatlån.
31 procent ökat sug
“Vi har sett ett kraftigt ökat ressug och vi har 31% fler resenärer denna vintern jämfört med föregående år”, berättar hon.
Delvis kan det vara en gammal pandemieffekt som spökar. Många svenskar har inte åkt skidor i alperna sedan pandemin.
Inte mycket dyrare med alpresa
“Priserna har ökat i Sverige och att du nu inte behöver betala speciellt mycket mer för en alpresa”, berättar Hanna Bernvid.
Särskilt paketresor där allt från skidor, liftkort och boende till själva flygbiljetten för familjen ingår har ökat i popularitet, berättar hon.
“Vi ser att svenskarna är beredda på att betala lite extra för just trygghet och kvalité”, avslutar Hanna Bernvid.
För att läsa turistbyråns egen topplista kan du titta in här.
Åre och Sälen gråter inte
Liftkortet har fördubblats i pris på några år i Åre, berättade SVT i veckan. Men Skistar har ingen anledning att sura. Skistar som driver flera av de populära resmålen i Sverige som Åre och Sälen exempelvis, är väldigt nöjda med årets bokade sportlovsresor. Så här skrev bolaget i ett pressmeddelande på onsdagen:
“Bland annat har Trysil slagit rekord i antalet skidåkande gäster vecka 7. Dessutom har skidskolan i Sälen haft fler elever än någonsin. Med de goda snöförhållandena som nu råder i fjällen, ser de kommande sportlovsveckorna och fortsättningen av vintersäsongen ut att bli mycket bra med möjlighet till fantastisk skidåkning.”
Läs mer om Alperna och skidsemestern:
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och nöje? Så här enkelt får du vår fiffiga, kostnadsfria nyhetstjänst.
Tesla inför snabbladdare i Åre till sportlovet
Så mycket dricker svenskarna i skidbacken
Snöbrist i skidbackarna
Skistar investerar halv miljard i pisten
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.