Lyxklockor från de kända varumärkena Patek Philippe och Rolex har ökat i värde med ungefär 20 procent varje år sedan 2018. Det ger en avkastning som slår aktier med råge.
Rolex och Patek Philippe bättre än aktier
Mest läst i kategorin
S&P 500 gav en genomsnittlig årlig avkastning på 8 procent från augusti 2018 till januari 2023. Begagnade lyxklockor från toppmärken som Rolex och Patek Philippe växte däremot mer än dubbelt så snabbt, visar en ny rapport från Boston Consulting Group (BCG) och Watchbox.
Watchbox är en av världens största förmedlare av begagnade lyxklockor med bas i Philadelphia. Företaget har även kontor i Hong Kong och Schweiz, och backas av den före detta NBA-spelaren Michael Jordan och investeraren Bill Ackman.
Växte trots fallande priser
Värdet växte trots att vissa modeller på andrahandsmarknaden sjunkit rejält i pris sedan marknadens toppnotering under första kvartalet av 2022, skriver Bloomberg.
Priserna från mindre märken i samma segment återhämtade sig under samma period med 15 procent.
Enligt rapporten väljer allt fler lyxklockor från till exempel Rolex som alternativ till aktier, obligationer, viner och konst.
Rolex och Patek stack i väg under pandemin
Priserna på andrahandsmarknaden sköt i höjden under pandemin när konsumenter som satt hemma upptäckte den dyra hobbyn med att samla schweiziska klockor. Också värdet på kryptovalutor har korrelerat med priserna på begagnade klockor.
“Värde och transparens är drivkrafterna bakom andrahandsmarknaden, och det har varit en drivkraft för likviditet,” sa Sarah Willersdorf, partner på BCG i en intervju.
Mer än 60 procent av transaktionerna skedde online. Det kan jämföras med andelen nyinköp där bara 15 procent skedde på nätet. Män utgör fortfarande majoriteten av köparna, men antalet kvinnliga och yngre samlare växer fort, tillade hon.
Vill du läsa mer om Rolex och Patek Philippe? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs även: En Rolex har minskat i värde med 15 procent
Läs även: Aktier ger lägre avkastning än Rolex