Dagens PS

Världens dyraste krogar – över 20 000 kronor per person

Världens dyraste Michelin-krogar - ny lista
Restaurang Frantzén i Stockholm. Sveriges bidrag till listan över de exklusiva krogar med Michelin-stjärnor som har de dyraste menyerna. (Foto: Nora Lorek/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 16 dec. 2024Publicerad: 16 dec. 2024

Strax över 23 500 kronor per person. Dyraste menyn när världens Michelin-restauranger jämförs och rankas i ny topplista över deras krogar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är Chef´s Pencil som tagit på sig konsumentuppdraget att ranka de dyraste menyerna på världens Michelin-restauranger.

Undersökningen och priserna inkluderar inte specialmenyer som erbjuds endast en gång, särskilda nyårsmenyer eller liknande.

Nej, här handlar det om priserna när man slinker in en vanlig torsdag och vill unna sig något extra.

Eller ”slinker in” och ”slinker in”, när man beställt bord hyfsat lång tid i förväg, är ett mer korrekt begrepp.

Skaldjur för skalbolag?

Har du väl gjort det och hamnat vid ett bord på Ginza Kitafuku i Tokyo hittar du echizenkrabba på menyn, en typ av snökrabba som fångas just vid Echizenkusten i Japan.

Det är, förstås, inte vilken krabba som helst utan en kiwami, vilket innebär att den fyller högst speciella krav. Den måste väga över 1,5 kilo och ha en ryggsköld som är minst 14,5 centimeter bred.

De här kraven gör förstås krabban än mer exklusiv. Endast ungefär 0,04 procent av alla echizenkrabbor som fångas under ett år är kiwamikrabbor.

Förhoppningsvis är krabban värd pengarna. Den menyn hos Ginza Kitafuku går i vilket fall på motsvarande 23 592 kronor, så det är inte helt säkert.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Teaterlikt för halva priset

Näst dyrast på denna udda lista är Ultaviolat by Paul Pairet i Shanghai, där det endast krävs en insats på motsvarande 13 559 kronor för att få in den mest exklusiva menyn.

För övrigt sägs restaurangen erbjuda ”en teaterlik upplevelse” och en mat som ”blandar franskt cuisine med ett flertal globala influenser”.

På bronsplats som trea kommer Caviar Russe i New York där du får dyraste menyn för motsvarande 10 700 kronor.

Tia på listan hos Chef´s Pencil är för övrigt en meny på endast motsvarande 7 553 kronor per skalle.

Sverige?

Jodå, vi finns med på listan via Frantzén i Stockholm, som i det här sammanhanget är rena budgetalternativet med en meny på 4 800 kronor per person.

Listan/Dyraste Michelin-restaurangerna

(Beräknat på meny per person)

ANNONS

Ginza Kitafuku, Tokyo, Japan – 23 592 kronor

Ultraviolat by Paul Pairet, Shanghai, Kina –  13 559 kronor

Caviar Russe, New York, USA – 10 748 kronor

Masa, New York, USA – 10 474 kronor

Azabu Kadowaki, Tokyo, Japan – 10 308 kronor

Quince, San Francisco, USA – 8 765 kronor

Alchemist, Köpenhamn, Danmark – 8 379 kronor

Sazenka, Tokyo, Japan – 8 214 kronor

Guy Savoy, Paris, Frankrike – 7 883 kronor

ANNONS

Ginza Fukuju, Tokyo, Japan – 7 553 kronor

(Källa: Chef’s Pencil)

Topplista: Stockholms bästa klassiska krogar. Dagens PS

Bästa backresturang i Åre. Dagens PS

Världens hetaste restauranger. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]