Strax över 23 500 kronor per person. Dyraste menyn när världens Michelin-restauranger jämförs och rankas i ny topplista över deras krogar.
Världens dyraste krogar – över 20 000 kronor per person
Mest läst i kategorin
Det är Chef´s Pencil som tagit på sig konsumentuppdraget att ranka de dyraste menyerna på världens Michelin-restauranger.
Undersökningen och priserna inkluderar inte specialmenyer som erbjuds endast en gång, särskilda nyårsmenyer eller liknande.
Nej, här handlar det om priserna när man slinker in en vanlig torsdag och vill unna sig något extra.
Eller ”slinker in” och ”slinker in”, när man beställt bord hyfsat lång tid i förväg, är ett mer korrekt begrepp.
Skaldjur för skalbolag?
Har du väl gjort det och hamnat vid ett bord på Ginza Kitafuku i Tokyo hittar du echizenkrabba på menyn, en typ av snökrabba som fångas just vid Echizenkusten i Japan.
Det är, förstås, inte vilken krabba som helst utan en kiwami, vilket innebär att den fyller högst speciella krav. Den måste väga över 1,5 kilo och ha en ryggsköld som är minst 14,5 centimeter bred.
De här kraven gör förstås krabban än mer exklusiv. Endast ungefär 0,04 procent av alla echizenkrabbor som fångas under ett år är kiwamikrabbor.
Förhoppningsvis är krabban värd pengarna. Den menyn hos Ginza Kitafuku går i vilket fall på motsvarande 23 592 kronor, så det är inte helt säkert.
Senaste nytt
Teaterlikt för halva priset
Näst dyrast på denna udda lista är Ultaviolat by Paul Pairet i Shanghai, där det endast krävs en insats på motsvarande 13 559 kronor för att få in den mest exklusiva menyn.
För övrigt sägs restaurangen erbjuda ”en teaterlik upplevelse” och en mat som ”blandar franskt cuisine med ett flertal globala influenser”.
På bronsplats som trea kommer Caviar Russe i New York där du får dyraste menyn för motsvarande 10 700 kronor.
Tia på listan hos Chef´s Pencil är för övrigt en meny på endast motsvarande 7 553 kronor per skalle.
Sverige?
Jodå, vi finns med på listan via Frantzén i Stockholm, som i det här sammanhanget är rena budgetalternativet med en meny på 4 800 kronor per person.
Listan/Dyraste Michelin-restaurangerna
(Beräknat på meny per person)
Ginza Kitafuku, Tokyo, Japan – 23 592 kronor
Ultraviolat by Paul Pairet, Shanghai, Kina – 13 559 kronor
Caviar Russe, New York, USA – 10 748 kronor
Masa, New York, USA – 10 474 kronor
Azabu Kadowaki, Tokyo, Japan – 10 308 kronor
Quince, San Francisco, USA – 8 765 kronor
Alchemist, Köpenhamn, Danmark – 8 379 kronor
Sazenka, Tokyo, Japan – 8 214 kronor
Guy Savoy, Paris, Frankrike – 7 883 kronor
Ginza Fukuju, Tokyo, Japan – 7 553 kronor
(Källa: Chef’s Pencil)
Topplista: Stockholms bästa klassiska krogar. Dagens PS
Bästa backresturang i Åre. Dagens PS
Världens hetaste restauranger. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.