Vurmar du lite extra för södra Europas matkultur? Då vill du förstås veta vilken restaurang som har Stockholms bästa tapas.
Topplistan: Stockholms bästa tapas
Mest läst i kategorin
Sommaren står runt hörnet och stockholmarna börjar fylla gator och uteserveringar. Vad kan då passa bättre än lite småplock. Mer specifikt tapas, småtallrikarna av vällagade råvaror med spanska smaker.
Här listar vi de bästa tapas-haken just nu.
Bäst i alla tester – så gjorde vi
Vi har samlat in statistik från sju olika recensionssidor för att skapa en nyanserad lista över de bästa tapasrestaurangerna i Stockholm. Betygen kommer från Facebook, Google, Thatsup, Tripadvisor, Reco, Yelp och Krogguiden.
Vi sammanställde de tapasbarer som nämndes flest gånger i guider och topplistor i till exempel Thatsup och Tripadvisor, och utgick från dessa när vi jämförde recensioner.
För de kedjor med flera restauranger i Stockholm valde vi att sammanställa varje betyg och skapa ett genomsnitt baserat på det.
Alla restauranger rankades sedan utifrån en skala mellan 1 till 5, där 5 motsvarar högsta betyg.
Därefter kunde ett genomsnitt räknas ut och en vinnare utses.
Plats 10 – Spanjorskan
En riktig klassiker när det kommer till Spansk mat i Stockholm hittar du på Nybrogatan 42.
Spanjorskan som håller hus här, serverar tapasmiddagar såväl som vardagsluncher. Oavsett vad du väljer, hänger de spanska smakerna med i varje tugga.
Poäng: 3,73 av 5
Plats 9 – Boqueria
Populära Boqueria serverar spanska klassiker i tapas och pintxos världen. På menyn står smårätter som boquerones, chorizo, serrano och manchego.
För dig som har långt till Stockholm finns Boqueria även i Åre och Göteborg.
Poäng: 3,78 av 5
Plats 8 – Ramblas
När längtan skriker efter södra Europa bör Ramblas vara ett självklart alternativ.
Denna restaurang som finns vid Mariatorget och Hornstull, bjuder in till en fin stund i spansk anda med mängder av goda tapas.
Poäng: 3,96 av 5
Plats 7 – Aqui Tapas & Bar
Mitt i city ligger Aqui Tapas & Bar. Här betonas ett öppet sinne för utveckling, men samtidigt respekt för tradition. Resultatet? En meny fylld till kanterna med olika spanska, vällagade smårätter.
Poäng: 4,15 av 5
Plats 6 – Xarcuteria
Sedan 2012 serverar Xarcuteria spanska delikatesser på Kungsholmen.
Menyn bjuder på ikoner inom det spanska köket så som Patatas Bravas, bläckfisk och kroketter. Missa inte heller deras rätter tillagade på den berömda ibérico-grisen.
Poäng: 4,18 av 5
Plats 5 – La Barra
Hos La Barra har visionen och målet alltid varit att fånga det kontrollerade kaos som råder på tapasbarer i Spanien.
Här är den gigantiska baren i fokus, där du ofta kan see gäster stå småätandes och småpratandes.
Poäng: 4,2 av 5
Plats 4 – Racamaca
Härliga och trendiga Racamaca på Wollmar Yxkullsgatan serverar roliga rätter med tydliga spanska influenser.
Utöver matmenyn erbjuder denna tapasbar en omfattande dryckeslista med mängder av olika öl, vin och drinkar som kommer att höja din smakupplevelse till skyarna.
Poäng: 4,28 av 5
Plats 3 – Bar Nombre
Bar Nombre har i 13 år skämt bort stockholmarna med makalöst god spansk mat och tapas i mängder. För en riktig festmåltid rekommenderar vi deras “Meny Mucho Macho”, kockens fem utvalda måltider till varje person i sällskapet.
Poäng: 4,38 av 5
Plats 2 – Las Brasas
På tredjeplatsen i veckans topplista hittar vi ingen mindre än Las Brasas, systerkrog till ovan restaurang. Till Las Brasas i Vasastan är du välkommen för exklusiva, grillade köttbitar eller enklara, men minst lika goda, tapas.
Poäng: 4,56 av 5
Plats 1 – Casa Hallmans
Casa Hallmans på Timmermansgatan serverar så goda tapas att en första plats är självklar. Menyn skvallrar om spanska rätter som ibérico, tortilla, pulpo och oxkind. Det får du helt enkelt inte missa.
Poäng: 4,6 av 5
Hängde du med? Här kommer en sammanfattning över Stockholms bästa tapas:
- Casa Hallmans
- Las Brasas
- Bar Nombre
- Racamaca
- La Barra
- Xarcuteria
- Aqui Tapas & Bar
- Ramblas
- Boqueria
- Spanjorskan
Läs även: Topplistan: Stockholms bästa brunch
Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.
Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.