Ju fler kockar, desto sämre soppa. Eller ska vi kanske säga Michelinstjärnor? Forskning visar nämligen att priset för denna ärofyllda utmärkelse kan vara högt.
Michelinstjärnans förbannelse – lyxkrogar går under
Mest läst i kategorin
Det är kanske ingen nyhet att det är tufft på toppen – oavsett skrå.
Skriver du till exempel en bestseller eller tonsätter en listetta, kan du räkna med att uppföljaren kommer att nagelfaras med mikroskopisk precision.
Att belönas för sin talang kan således vara en bitterljuv välsignelse, vilket skulle kunna vara skälet till att musikvärlden kryllar av one hit wonders – men det är en annan historia.
Missa inte: Mackmyra nära ny ägare. Dagens PS
Kockens heliga Graal
Nu ska det nämligen handla om kulinariska upplevelser på högsta nivå, och de lyckligt lottade krögare som föräras med en stjärna i anrika Guide Michelin.
Världens främsta bevis på briljans i köket sedan 1900 kallt, som inte bara förpliktigar utan också förtär, konstaterar The Economist.
En studie publicerad i Strategic Management Journal visar nämligen att den gastronomiska utmärkelsen kommer med konsekvenser.
Mer Michelin: Krogbetygen som bara skulle sälja däck. Dagens PS
Senaste nytt
Prisas och stänger
Bakom studien står Daniel Sands, vid University College London, som undersökte det potentiella sambandet mellan hyllade och Michelin-prisade krogar och nedläggningar.
Han fann då att de restauranger i New York som öppnat mellan 2000 och 2014, och fått en recension i New York Times, löpte större risk att stänga om de mottagit en Michelin-stjärna, jämfört med de krogar som inte fick det. Så även med hänsyn tagen till andra faktorer som till exempel plats, pris och typ av kök.
Långsökt?
Enligt Sands hade hela 40 procent av de restauranger som belönats med en Michelinstjärna mellan 2005 och 2014 stängt vid slutet av 2019.
Ett dilemma som delvis kan förklaras med att en Michelin-stjärna inte bara trissar upp förväntningarna utan även omkostnaderna.
Med ökad synlighet på den kulinariska kartan kan såväl leverantörer som hyresvärdar justera upp sina priser, och kockar kräva högre löner.
Krav som i förlängningen blir mycket svåra att tugga i sig.
Det här är Guide Michelin
Den röda Michelinguiden är en årlig serie guideböcker som ges ut av däcktillverkaren Michelin.
Böckerna, även kända som Guide Michelin eller Le guide rouge de Michelin, riktar sig till resenärer och restaurangbesökare och innehåller rekommendationer och betygsättningar av utvalda restauranger och hotell.
Att bli inkluderad i guiden ses som en stor prestation, och de bästa restaurangerna tilldelas en, två eller tre stjärnor.
(Källa: Guide Michelin)
Fakta Guide Michelin
Läs även:
Sveriges stjärnor i Guide Michelin – hela listan. Dagens PS
Niklas Ekstedt: “Alla som öppnar restaurang borde få medalj”. Dagens PS
Läs också:
Glögg: Smaker vi minns – och så ska den smaka i år
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.