Dagens PS

Klockrena kompositioner och avslappnad lyx på Främmat

Främmats originella meny och en delikat ostboll.
Under hösten 2020 öppnade Främmat på Dalagatan i Vasastan. En uppfriskande smakupplevele som vi sent kommer glömma. (Foto: Edvard Lundkvist)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 03 feb. 2022Publicerad: 03 feb. 2022

Under hösten 2020 öppnade den franskinspirerade krogen Främmat på Dalagatan i Vasastan. En uppfriskande krogupplevelse som andas både vardagslyx och finess. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Främmat blev en omedelbar succé när Kalle Nilsson känd från den kaxiga uppstickaren Punk Royale, och Jonas Helgesson, tidigare kock på Adam & Albin bjöd in till en avskalad liten finkrog i källaren.

Här i nedtonade och smakfulla lokaler väntar en utsökt meny på mellanrätter av vitt skilda slag. Vi försöker nyfiket lista ut vad den röda tråden är, men lyckas aldrig riktigt. Men vad gör det? Gott är det utan tvekan.

Vårt besök börjar redan vid 17-tiden när dörrarna slår upp för kvällen. Bara några meter från bordet står kockarna redo att börja leverera kvällens beställningar.

Delikat ostboll.

Måltiden inleds med var sitt glas mousserande och krispiga ostbollar. (Foto: Edvard Lundkvist)

I väntan på en i middagssällskapet passar vi på att beställa in lättare tilltugg och ett glas mousserande. Alla rätter är lätta att dela på, vilket gör oss riktigt glada eftersom det ger oss möjlighet att sätta tänderna i flera godsaker. Extra lyckliga blir vi för den krispiga ostbollen.

Innovativa mellanrätter med fylliga smaker

Med hela middagssällskapet på plats beställer vi gemensamt in två uppsättningar av fem olika rätter. Däribland några riktiga måsten som vi på förhand fått veta att vi inte kan missa.

Carpaccio på hälleflundra med färsk koriander.

Frisk och smakrik carpaccio på hälleflundra. Här serverad med lychee och färsk koriander. (Foto: Edvard Lundkvist)

 

ANNONS

Stärkta och nöjda av ostbollarna går vi vidare med en intagande carpaccio på hälleflundra. Fulladdad med spännande smaker och toppad med lychee och koriander smakar den lika fantastiskt som den ser ut. Skål för det säger vi och hyfsar bubblet.

Den tredje rätten för kvällen blir en fräsch och härlig mix på brysselkål och nötter som håller samma höga klass som resten av maten.

Rustikt, kreativt och väldigt gott

Allt eftersom den trevliga källarlokalen fylls på glider middagen in på ett mer rustikt tema. Förväntningarna är minst sagt höga när vi serveras en paté en croûte på anklever, kalvlägg, fikon och pistage. En kall och vackert presenterad rätt med en fin blandning av smaker och texturer.

Paté på Främmat.

En kall och utsökt paté bjuder på en mix av smaker och texturer. (Foto: Edvard Lundkvist)

För att matcha upp alla smaker tar vi hjälp av vår välvilliga servitör som levererar säkra dryckestips för hela sällskapet. Glatt överraskade blir vi av krogens egentillverkade kombucha.

Ett smakrikt och spännande alkoholfritt alternativ som även gifter sig perfekt med maten. Självklart får vi också hjälp att välja ett gott rödvin till patén.

En torte, nästan som en paj.

En av kvällens absoluta höjdpunkter var tourten. Kött som bakats in i en fantastisk paj. Rakt igenom god och mycket vacker. (Foto: Edvard Lundkvist)

 

ANNONS

Med kombucha och rödvin i glasen levereras en av kvällens absoluta höjdpunkter. En utsökt tourte, som kan liknas vid en liten paj, fylld med rådjursinnanlår, anklever, lardo och svamp. Till det en sås man vill ha mer av.

Därefter äter vi ett kamben som lagats till perfektion, här serverat med en läcker kimchi. Det blir också rätten som kröner verket och mättar hela sällskapet. Nog märks det att kockarna på Främmat har jobbat på finkrogar i Frankrike!

Kamben serverat med kimchi.

Det långkokta kambenet föll sönder i munnen och gifte sig mer än väl med den tillhörande kimchin. Ett smakfullt frieri till alla köttälskare. (Foto: Edvard Lundkvist)

Efter att ha serverats fullträff efter fullträff känns det oavsett mättnad självklart att toppa upp kvällen med en dessert. Valet faller på chokladmousse, som här serveras med en mezcalgrädde och ett knäckigt kolatäcke på toppen.

En fantastisk upplevelse

 

När vi avslutar middagen mätta och glada är det inte utan att kvällens besök på Främmat kvalar in som en av årets bästa matupplevelser. Den proffsiga och samtidigt avslappnade servicen, den trivsamma miljön och den rakt igenom utsökta maten borgar för succé.

För den som vill unna sig en lyxigare matupplevelse, spännande smakkombinationer och ett fint hantverk är Främmat garanterat det rätta valet.

Mat: 5
Service: 4
Prisvärdhet: 4
Stämning: 4

ANNONS

Boka bord: Restaurangens hemsida

Läs även: En perfekt storm på Borasco

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Fredrik Lundberg
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]