Franska klassiska Guide Michelin har valt ut sina favoritrestauranger i Paris. Här är fem som du absolut inte vill missa under din weekend-tripp.
Guide Michelin listar Paris bästa restauranger
Mest läst i kategorin
När den franska däck-tillverkaren Michelin gav ut den första restaurang-guiden år 1900 hade Frankrike omkring 3 000 bilar, och guiden var mer till som reseförslag för automobilister, som behövde tips på bättre restauranger som mål för en biltur.
Men bilismen växte och så även Guiden. 1926 började de sätta stjärnor på restaurangerna och 1936 införde Guiden de kriterier som än idag gäller för de tre stjärnor de som mest delar ut.
Nu har Guide Michelin släppt listan på sina franska favoriter. Här kommer fem från den franska huvudstaden Paris, som du inte får missa i år.
Alléno Pavillon Ledoyen, Paris, 8th Arrondissement
Pavillon Ledoyens rötter går ända tillbaka till 1842 då restaurangen för första gången slog upp sina dörrar i den nuvarande byggnaden invid Champs-Elysée. Idag är det dock Yannick Alléno som är köksmästaren i huset och som har drivit restaurangen sedan 2014.
Korsningen mellan Yannicks moderna kok-konst och den historiska fastigheten har skapat en blandning och atmosfär, som tillsammans med ypperlig kok-konst, gav restaurangen sin tredje stjärna, endast sju månader efter öppningen.
Senaste nytt
Arpège, Paris, 7th Arrondissement
Att kliva fram som en av Frankrikes främsta kockar, är en konst. En av de mest tongivande kockarna idag är Alain Passard, som började som lärling hos mästaren Alain Senderens och tog över hans restaurant Archestrate 1986. Han döpte sedan om den till Arpège, som rakt översatt betyder “musik” och som också är Passards andar stora intresse jämte matlagning.
Att inta en måltid på Arpège är en matupplevelse i den absoluta världstoppen av matlagning. Så missa inte denna pärla i det Parisiska stora matutbudet.
Epicure, Paris, 8th Arrondissement
Att söka bekräftelse hos Guide Michelin genom att jaga stjärnor i Guiden, är en stjärnjakt som de flesta världens kockar drömmer om. Restaurangen Epicures kökschef och ägare, Eric Frechon, kan dock, förutom att stoltsera med en trestjärnig proveniens, även stoltsera med att ha blivit dubbad av Nicolas Sarkozy till Riddare av Hederslegionen.
Erics matlagning bygger annars på enkla råvaror som sedan förädlas till kulinariska mästerverk i det franska kökets tongångar.
Kei, Paris, 1st Arrondissement
Det senare trestjärniga tillskottet i Paris är också den första japanska restaurangen i Frankrike som nu fått hedersbetygelsen av Guiden.
Kökschef Kei Kobayashi föddes i Nagano innan han flyttade till Frankrike för att lära sig det franska köket. Idag är menyn på Kei en intressant kultur- och smakbladning mellan det genuint franska och Keis medärvda japanska matkultur.
En cross-over av den bästa internationella sorten.
L’Ambroisie, Paris, 4th Arrondissement
Den hyllade franska kocken Bernard Pacauds liv kunde ha börjat enklare. Vid 13 års ålder lämnade hans föräldrar honom på ett barnhem och kom aldrig tillbaka.
Dock fattade mästerkocken Eugénie Braizer tycke för den matlagningsintresserade ynglingen och tog honom under sina vingar. 1988 fick Bernard Pacaud med sin restaurang L’Ambroisie sin första Michelin-stjärna.
Sedan dess har han vårdat sina i dag tre stjärnor med omsorg och är därigenom den köksmästare och den restaurang som längst har behållit alla sina stjärnor i Guiden.
Ett extra hedersomnämnande fick restaurangen 2015 då Barack Obama och Francois Hollande njöt av en ursäkt arbetsmiddag på L’Ambroisie .
Läs mer om Guide Michelin här!
Relaterade artiklar:
Här är länderna med mest liberal syn på alkohol
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.