Dagens PS

Vandring från glaciär till vingård

Österrikes Steiermark kombinerar vandring i Alperna med besök på regionens vingårdar. Området kallas Österrikes egna Toscana. Foto: Simon English/Unsplash
Österrikes Steiermark kombinerar vandring i Alperna med besök på regionens vingårdar. Området kallas Österrikes egna Toscana. Foto: Simon English/Unsplash
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 27 okt. 2020Publicerad: 27 okt. 2020

Det är inne att vandra. Varför då inte kombinera trekking med andra aktiviteter på vägen? I sydöstra Österrike ligger regionen Steiermark. Här finns vandringsleder på 3000 meter över havet som går genom glaciärer och skogar med vilda vattenfall. Längre ner breder böljande vinodlingar ut sig. Välkommen till Österrikes Toscana.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Jag vandrar sju timmar om dagen. Man träffar andra vandrare så det blir aldrig ensamt,” säger Josef Zette.

Josef, som kommer från Frankfurt, har precis avslutat en robust portion apfelstrudel med vaniljsås i Guttenberghaus. Det är en alpstuga som byggdes för över hundra år sedan – och som ligger ett par timmars vandring från Dachsteinglaciären i Steiermark. Stugan som ligger på 2147 meter över havet, är en robust byggnad i sten och trä, och den fungerar som pausställe – där vandrare kan äta, dricka och övernatta.

Innanför de tjocka träväggarna serveras mustiga rätter som linssoppa med grönsaker och skivad potatis, fullpackade med kolhydrater. Och mycket energi krävs, särkilt när man vandrar många dagar. Josef Zette trekkar vandringsleden Von Gletscher zum Wein (Från Glacier till Vin) i åtta dagar och övernattar på Guttenberghaus en natt. Vandringen är uppdelad i olika leder som tar vandraren sydöst genom Steiermark – etapper som sammanlagt varar i över en månad.

Vi fortsätter nedför branten som nu är insvept i tjock dimma. Vegetationen går från enstaka växter till buskar och granar – som kämpar sig fast i det vindkargade landskapet. Att gå nedför med en ryggsäck, särskilt när underlaget består av rörlig sten och grus, sätter prov på lårmusklerna.

När vi passerar trädgränsen breder granar och lärkträd ut sig. I en hage ligger några välgödda kor och idisslar bland det frodiga gräset. Intill hagen leder stigen vidare mot skylten Lärchbodenalm, som är en 400-årig stuga, byggd i lärkträ – numera omgjord till en familjeägd restaurang.

I Österrike betyder traditioner mycket, särklit på landsbygden där familjeägda företag ofta går i arv över många generationer. Ett sådant exempel är Lärchbodenalm – där tre generationer tillsammans driver alpstugan. Kajetan Gerharter beskriver det gemytliga trähuset som ”en väl bevarad hemlighet” eftersom stigen ligger avsides och det krävs ”svår vandring att ta sig hit”.

“Andra stugor i området är överfulla med turister,” säger han och tillägger: “Här hör du djuren i skogen och vinden”.

Vandring i Alperna är bra både för det mentala och fysiken. Foto: Roger Steinbacher/Unsplash

Vandring i Alperna är bra både för det mentala och fysiken. Foto: Roger Steinbacher/Unsplash

 

ANNONS

Och det stämmer, vindens sus i lärkträden överröstas inte av prat, och det är just det som besökare, mestadels lokalbor, kommer hit för. Förutom menyn såklart. De vill ha traditionella korvar och bröd, men framför allt Lärchbodenspezialität – ”farmors egna brödrecept, bakat i olja och fyllt med sylt”.

Från stugan,1460 meter över havet, är det panoramavy över Österrikes högsta berg Grossglockner och många andra 3000 meters toppar. Kajetan tycker att den bästa tiden att vandra är på hösten när naturen skiftar i gula och rött, och ”solnedgångarna i september och oktober är magiska”.

Vandring bland vingårdar

Vandringen fortsätter, denna gång ett par timmars bilkörning sydost – till västra Steiermark. Här skyddar bergsskedjan Koralperna, som är Alpernas utlöpare, mot kalla vindar samtidigt som området tar del av Medelhavsklimatet, och somrarna är därmed varma och regniga medan vintrarna är milda. Slocknade vulkaner och mineralrik jord bildar kullar – perfekta för vinodling, och vinregionen är den regnigaste i landet, i genomsitt 1200 millimeter om året.

Att vandra mellan vingårdarna, genom vad som beskrivs som Österrikes egna Toscana, är populärt bland resenärer som vill vara allt mer aktiva på sin semester. I västra Steiermark, alldeles intill den slovenska gränsen vandrar Claudia och Mike Perus från Innsbruck.

De brukar åka till Steiermark på sommaren, övernatta hos vänner, för att upptäcka nya vingårdar och arkitektur på de gamla gårdarna. Vandra är ett bra sätt att se omgivningarna, och samtidigt prova nya druvkombinationer, säger de.

“Men det gäller att inte dricka för mycket på provningarna, då är det svårt att gå,” förklarar  Claudia med ett leende.

Vandring mellan vingårdarna i Steiermark blir allt mer populärt bland resenärer till regionen. Foto: Moritz Knoringer/Unsplash

Vandring mellan vingårdarna i Steiermark blir allt mer populärt bland resenärer till regionen. Foto: Moritz Knoringer/Unsplash

 

ANNONS

Paret fortsätter på stigen som leder förbi perfekta rader av vinrankor, där gröna och lila druvor hänger i stora klasar – redo för skörden som startar om ett par veckor i mitten av september. Allt förarbete och skörd sker till hands, sluttningarna är ofta för branta för att maskiner ska kunna ta sig fram i landskapet.

De flesta vingårdarna var tidigare blandade jordbruk med grödor och boskap, och många har fortfarande småskaliga vinodlingar, oftast på mellan fem och tio hektar, som inte producerar några stora mängder vin.

Sticker ut från mängden

Samtidigt gäller det att sticka ut bland vingårdarna för att slå sig fram blank konkurrensen. Intill vinrankorna hos producenten Mahorko ligger vattenbufflar och vältrar sig i gyttjepölar. De har blivit en symbol för vingården, och det kraftfulla djuret pryder vinflaskorna samtidigt som menyn i restaurangen är fylld med rätter som buffel-burgare, beef tartar och carpaccio gjord på vattenbuffelkött.

Att djuret sticker ut bland de österrikiska kullarna är ingen nackdel, snarare tvärtom, menar Helmut Mahorko som driver vingården.

“Du ska tänka vattenbuffel när du kommer hit. Det är exotiskt och köttet innehåller bara en procent fett,” säger han.

Till kötträtterna serverar Helmut och personalen en rad vinkombinationer. Som Morillon och Muskateller. Eller en Sauvignon Blanc Goldhorn, en flaska där de bästa druvorna lämnats på rankorna för att mogna ytterligare.

Intill vingården ligger en nybyggd infinity-pool och relaxavdelning med bastu. Behandlingarna för spända lårmuskler efter långa vandringar – ska alldeles strax ta vid.

Resa hit: Direktflyg mellan Arlanda och Salzburg tar cirka en timme, och till München drygt två timmar från Stockholm. Under pandemin är det snabbaste sättet att flyga till München eftersom det enbart finns direktflyg dit för tillfället. Både SAS och Lufthansa flyger direkt till München från Arlanda. Bilresan från Salzburg tar drygt en timme till Schladming-Dachstein och från München cirka 2,5 timmar. Det går även tåg från både Salzburg och München till Schladming.

ANNONS

Bästa tiden: Sommarmånaderna har det bästa vädret. På hösten skördas vindruvorna och naturen skiftar i färg.

Vandra från glaciär till vin: De olika rutterna med etapper från glaciärerna i Schladming-Dachstein till västra Steiermark: www.steiermark.com/gletscher-wein

Läs mer: www.steiermark.com

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Fredrik Lundberg
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]