Dagens PS

Turistskatt eller turisttapp – kommuner och besöksnäringen bråkar

Bilden föreställer Visby ringmur. Allt fler kommuner, inklusive Gotland, vill kunna ta ut en turistskatt
Gotland är en av flera kommuner som gärna skulle ta ut en turistskatt (Bild: Anders Wiklund/TT)
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup
Uppdaterad: 17 juli 2024Publicerad: 17 juli 2024

Turistskatt är något varannan kommun med många besökare ser positivt på. Men branschorganisationen Visita varnar för färre turister och problem för besöksnäringen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är SVT Nyheter som tagit tempen på landets främsta turistkommuner. Man valde ut 30 kommuner, baserat på antal gästnätter per invånare. 22 stycken svarade, och bland dem var hälften av de styrande politiker som svarade positiva till någon form av turistskatt.

Turistskatt bra för Gotland

En av de lokalpolitiker som uttalat sig positivt om en turistskatt är socialdemokratiska Meit Fohlin, ordförande för regionstyrelsen på Gotland. I en intervju med SVT sa hon bland annat: “Det skulle betyda att en större andel av intäkterna skulle landa i kommunkassan vilket skulle göra stor skillnad för lokalbefolkningen, men det skulle också göra nytta för besökaren”.

Den främsta orsaken till att många turistkommuner är för en skatt är den påverkan ett stort antal besökare har. I exemplet Gotland handlar det om hundratusentals turister som besöker ön under några intensiva sommarmånader. Turisterna kan stanna i flera månader och utnyttja öns resurser – men den skatt de betalar går till hemkommunerna.

Det finns dock även lokalpolitiker som är emot tanken på en turistskatt. I en intervju med Dagens Samhälle förra året sa till exempel Anders Anrell, moderat kommunalråd på Orust att “Turistskatt verkar helt korkat. Vi jobbar som sjutton för att få hit turister, det räcker med skatten vi tar ut på moms.”

Turistskatt kan resultera i bortvalda resmål

Visita, bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen, är däremot kritisk till en turistskatt. Man varnar för färre turister och för att besöksnäringen skulle drabbas hårt, rapporterar TT/Omni.

Organisationens näringspolitiska chef Anna Wallén säger att många företag i besöksnäringen redan har drabbats hårt av kostnadsökningar och av höjda arbetsgivaravgifter. Om en avgift per person och hotellnatt infördes skulle det kunna leda till att antalet besökare minskar.

“Det har vi ju sett när man intervjuat turister att man skulle välja bort vissa platser”, säger Wallén.

ANNONS

Läs också:

Turismen pumpar in miljarder i Europas ekonomi – Sverige lockar. Dagens PS

Välkommen till Köpenhamn – men städa först. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]