Dagens PS

Turismens nota – Jämtlands natur i kris

Jämtland
I spåren av pandemin och hemester, slits nu naturen fortare än den hinner byggas upp. Därför slår flera instanser nu larm. (Foto: Anette Andersson/STF)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 30 aug. 2023Publicerad: 30 aug. 2023

I spåren av pandemin larmar nu Jämtland Härjedalen Turism att naturen är så sliten av alla besökare att regeringen måste skjuta till mer pengar. Om inte hotas vissa områden av nedstängning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under pandemin fick vi lära oss ordet hemester. Att vi istället för att flyga bort från Sverige under vår ledighet, skulle stanna hemma.

Det blev tveklöst en kassako för turismnäringen. Nu börjar dock spåren av turismen synas fysiskt i naturen.

Slitande kassako

En utveckling som bland andra Teres Gärdin, vd på turistföreningen Jämtland Härjedalen Turism, nu larmar om.

Teres Gärdin, vd på Jämtland Härjedalen Turism, larmar om att naturen nu är så sliten att åtgärder är nödvändiga. (Foto: LinkedIn)

“Med de regeringsanslag som finns i dag, måste vi stänga av och begränsa tillgången till naturen annars orkar den inte”, säger Teres Gärdin till DN.

Den ökade turismen har bidragit rejält ekonomiskt till bland annat Jämtland Härjedalens turism. Under 2022 bidrog den till 12 miljoner gästnätter och en inkomst på 6,5 miljarder kronor.

Men det kostar på.

ANNONS

Senaste nytt

Eftersatt skötsel

ANNONS

“Naturen är eftersatt och vi nyttjar den mer än vad vi rustar upp den. Med regeringens anslag som finns nu måste vi stänga av och begränsa tillgången till naturen, annars orkar den inte”, säger Teres Gärdin.

Bekymret har också uppmärksammats av Länsstyrelsen i Jämtland samt av STF som båda har märkt det ökade fysiska slitaget – både i naturen och på de anläggningar som finns för att underlätta för turismen.

Blanktjärn i Vålådalen är bara ett exempel på de platser som slitits oerhört under de senaste åren och som nu fått permanent besöksförbud. Nu krävs det att medel tillsätts av regeringen för att inte fler platser ska behöva stängas. (Foto: Renato Bordoni/TT)

STF har bland annat startat ett upprop för att få regeringen att skjuta till mer medel i höstbudgeten för en bredare skötsel av bland annat stugor, vandringsleder och vindskydd, som nu är mycket slitna.

Stängning aktuell

Blir det inget mer tillskott för att ta hand om naturreservaten och vandringslederna, kan det i värsta fall bli tal om att stänga av områden och leder. Något som skulle vara mycket tragiskt för turismen.

“Jag tror inte på att begränsa turismen, utan jag tror att vi kan hitta lösningar som gör att vi kan vara så här många men då måste man vara beredd att satsa från regeringshåll”, säger Teres Gärdin.

Läs mer:

Så ofta behöver du semester

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS