Canfranc Station i de spanska Pyrenéerna är järnvägsstationen som blev till lyxhotell. Det är också ett landmärke av historiska mått som under andra världskriget blev nyckeln till frihet för europeiska judar på flykt.
Tågstationen som räddade liv – blev lyxhotell
Mest läst i kategorin
Inramad av de snötäckta Pyrenéerna i den spanska byn Canfranc ligger Canfranc Station. En ståtlig stationsbyggnad och internationell knytpunkt med anor som sträcker sig tillbaka till 1928.
Här i den gamla stationshallen finner du i dag en tjusig reception och ett påkostat hotellkomplex som rymmer 104 rum, ett spa och tre restauranger.
En arkitektonisk hyllning till det som en gång var, som “om” väggarna kunnat tala hade vittnat om både hopp och förtvivlan.
Flydde för sitt liv
För att förstå det behöver vi ta oss tillbaka till de första åren av andra världskriget, då tusentals förföljda judar flydde för sitt liv med tåg från Canfranc till Lissabon och USA.
Så även spioner som färdades med tåg från den gamla tågstationen för att ansluta sig till det antinazistiska franska motståndet och skicka meddelanden till allierade länder, skriver CNN Travel.
Senaste nytt
Kriget kom ikapp
I november 1942 kom kriget dock ikapp både tågstationen och resten av kommunen. De två efterföljande åren hade nazisterna följaktligen kontrollen över Canfranc, vilket förvandlade den gamla stationen till en plats för arresteringar och smuggling.
Enligt uppgift ska närmare 86 ton nazistiskt guld ha passerat stationen mellan 1942 och 1943, allt medan den tyska regimen hade den spanska kommunen och resten av världen i sitt grepp.
Urspårat tåg satte punkt
Efter krigets slut återupptogs verksamheten för att nå ett abrupt slut under 1970, då ett tåg spårade ur och skadade en bro. Stationen låg sedan öde och outnyttjad i decennier tills Barcelo Hotel Group beslöt sig för att väcka Canfranc Station till liv.
I och med detta rustades lokalerna från 1928 upp, med stor hänsyn tagen till den spanske arkitekten Fernando Ramirez de Dampierres originalritningar från 1928 såväl som platsens historiska arv, skriver CNN Travel.
Har bevarat stationens DNA
En balansgång som resulterat i en inredning inspirerad av 1920-talet signerad designstudion Ilmiodesign och färger som accentuerar det bergiga landskapet utanför.
Ett förnyelseprojekt som enligt hotellets chef María Bellosta varit förknippat med en rad utmaningar, eftersom man inte velat att stationens själ ska gå om intet.
“Vi ville behålla dess DNA, dess internationella järnvägsanda”, säger hon till CNN Travel.
De första gästerna kunde välkomnas till hotellet i januari i år. Nu börjar ett nytt kapitel för både stationen och regionen.
Redo för en vistelse som går på räls? Läs mer om Canfranc Station här!
Vill du läsa mer om upplevelser och resor ? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.
Relaterade artiklar:
Sex unika resmål för tågfantaster och äventyrare
Stig ombord på eleganta Orientexpressen
Läs även: Tio resmål som gör dig riktigt lycklig
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.