Fortsatt klimatkris? Det tror Skistar man kan gynnas av. Orsaken? Alperna drabbas ännu värre än Skistars anläggningar.
Skistar: Vi kan gynnas av klimatkrisen
Mest läst i kategorin
Uttrycket ”den enes bröd, den andres död” gäller även svarta pister och skidliftar.
Sveriges skidindustri kan gynnas av klimatkrisen, enligt ny forskning.
Orsaken är att skidorterna i Alperna drabbas ännu värre än de svenska och hos Skistar har man, följdriktigt, identifierat ”ökad turism” som en möjlighet i en värld med fortsatt höga utsläpp, skriver DN.
Tusentals fleecefiltar
I Alperna börjar åtgärderna bli spektakulära när det gäller att motverka global uppvärmning.
Rhoneglaciären, Schweiz störta, täcks varje vår med tusentals kvadratmeter fleecefiltar för att filtarnas UV-skydd ska göra att glaciären smälter långsammare.
På ett 15-tal platser i Alperna rullas presenningar ut varje vår för att förlänga glaciärernas liv.
“Det som sker i Alperna är verkligen tragiskt”, säger turismforskaren Harald Rice vid University of Surrey i Storbritannien.
Senaste nytt
“Ingen tvekan”
De senaste åren har han studerat klimatkrisens effekter på skidturismen i Europa – och identifierat en för svensk del paradoxal effekt av uppvärmningen.
När skidorterna i Alperna töar bort kan våra svenska destinationer bli en vinnare ekonomiskt.
“Norra Sverige kommer att ha en klimatfördel jämfört med Alperna när det gäller snötillgång, det råder ingen tvekan om det”, säger Harald Rice hos DN.
Ändå påverkas vi redan nu även i Sverige. I ett 30-årsperspektiv har snösäsongen i Sverige blivit i snitt 16 dagar kortare, enligt SMHI.
Men norra Sverige kan ändå vara ”en sista utpost för den europeiska skidindustrin andra halvan av detta sekel,s krev Rice och några kolleger i en studie 2021.
Ser möjligheterna
Börsnoterade Skistar – med anläggningar i Åre, Sälen och Trysil – har också identifierat den här möjligheten.
”Temperaturen i Sverige och Norge ökar med 3–7 grader och vintern kan bli upp till 10 grader varmare i norra Sverige. Det är fler dagar med extremväder, översvämningar och kraftig vind, och antalet skogsbränder ökar”, skriver Skistar i sin senaste hållbarhetsrapport.
Samtidigt ser man möjligheter.
En av dem är att man ser ”ökad turism på kort sikt då skandinaviska anläggningar har en geografisk fördel”.
“Blir uppenbart”
Skistars vd Stefan Sjöstrand instämmer i det perspektiv Harald Rice målar upp;
“Det blir uppenbart när du ser hur det ser ut i Europa, glaciärerna smälter alldeles för fort. Men där våra destinationer finns, i norra Sverige och Norge, har vi bättre snösäkerhet än många andra. Det kan bli en möjlighet efterhand genom att vi får en ökad turism söderifrån”, säger han.
Harald Rice ser andra risker vid sidan av ökad klimatpåverkan i spåren av ökad svensk skidturism.
Det handlar om ökad snöproduktion, något som i sin tur är skadligt för naturen.
“Den stora majoriteten av skidanläggningarna satsar på ökad snöproduktion för att möta klimatkrisen”, säger Harald Rice.
Värt en andra chans?
Och frågan om det finns något sätt för svensk skidindustri att dra nytta av möjligheterna utan att negativt påverka miljö och klimat, kanske skulle börja i en annan frågeställning, avslutar Rice;
“Europas skidåkning i Alperna har cirkulerat mycket kring massturism, där naturen i princip raderas. Kanske kan man skapa en upplevelse som är närmare naturen i Sverige. Men man måste fråga sig: förtjänar den globala skidindustrin, som står för väldigt stor klimatpåverkan, en andra chans när vi inte kan åka till Alperna längre? Och kan vi lita på att inte ännu ett område kommer att förstöras?”
Läs även: Fortsatt utförsbacke för Skistar-resultat
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.