Dagens PS

Handen på hjärtat: Därför vill vi resa jorden runt

resor
Fåfängan kan ta över upplevelserna ibland. (Foto: Pixabay)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 07 feb. 2024Publicerad: 09 feb. 2024

Allt fler vill besöka alla länder i världen. Men det handlar ofta om snabba besök, där resenärerna stolt briljerar på sociala medier att de har sett så många länder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att bocka av världens alla länder ser ut att vara något av en trend.

Enligt plattformen NomadMania blev 2023 rekordåret då 50 personer uppgav att de hade besökt samtliga 195 FN-erkända länder och territorier som finns på listan.

Resa överallt är dyrt

Det är inte lätt att ta sig runt till jordens alla hörn, det kostar en hel del pengar och det krävs rätt slags pass och visum.

Det är en relativt liten siffra på runt 400 som hittills lyckats med bedriften, men allt fler vill tillhöra klicken som kan skryta med att de faktiskt sett hela världen.

ANNONS

Senaste nytt

Fåfänga i fokus

För ofta handlar det om just det – fåfänga.

Med sociala mediers genomslag vill vi sticka ut i flödet, och i mångas ögon värderas det högt att landa på globetrotternas ultimata lista.

Många inspireras av andras resor genom till exempel Instagram och Tiktok och vill samla på sig ytterligare reseupplevelser.

ANNONS

“Det är nu mer tillgängligt och genomförbart än någonsin tidigare”, säger Michael O’Regan, föreläsare i turism vid Glasgows Caledonian University, till CNN Travel.

Att besöka länder är dock inte samma sak som att se platserna på djupet. Att verkligen se och uppleva ett land tar tid, mycket längre tid än många av dagens resenärer har att spendera på varje plats.

Först på listan

De backpackers som tidigare följde Lonely Planet-rutterna runt jorden hade inte tillgång till sociala medier. I dag ser motivationen helt annorlunda ut menar den finske utrikeskorrespondenten Rauli Virtanen, som sägs vara den första personen som besökt alla länder, i slutet på 1980-talet.

“Fåfängan tar över nu när globetrotting är så lätt”, säger han även om många resenärer fortfarande är “nyfikna upptäcktsresande”.

När Virtanen reser till fattiga länder känner han en slags skuld i att berätta att han har varit över hela världen. Av det skälet håller han helst den informationen för sig själv.

“Jag tillhör den mycket lilla minoriteten av människor, födda och utbildade i rika länder, som har råd att resa var som helst i världen”, säger han.

Läs även:

Tre ultimata lyxresor för dig som älskar havet – Dagens PS

ANNONS

Tidsresor – så funkar de – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]