Det välbärgade kungariket Saudiarabien ska satsa biljoner på att locka världens kringresande turister. Men samtidigt som Saudiarabien bygger upp turismen från grunden överraskas tidiga turister av ofärdiga projekt som inte imponerar.
Saudiarabien satsar biljoner på turism
Mest läst i kategorin
När den pensionerade ekonomen Dora Flesher från Arkansas ville ge sig ut på ett äventyr bortom de vanligaste resmålen föll valet på Saudiarabien. Hon fick förvisso uppleva häpnadsväckande fornminnen i form av uråldriga gravar men upplevelsen blandades upp med mindre imponerande museer som ställde ut en samling med gamla TV-apparater och knapptelefoner.
“Vi fick uppleva landet i ett tidigt skede av den här processen men det betyder också att vi såg mycket som inte kommer att höra till de mer populära destinationerna för turister”, sa 65-åriga Dora Flesher.
Minskat oljeberoende för Saudiarabien
Saudiarabien, som bland annat huserar några av islams heligaste platser, har välkomnat muslimer på pilgrimsfärd under århundraden men när det kommer till renodlad turism har landet varit betydligt mer konservativt.
Nu planerar alltså staten på att investera en biljon dollar under det kommande årtiondet på att förvandla Saudiarabien till ett populärt resmål för världens turister. Det hela är en del av att göra sig mindre beroende av intäkterna från olja.
Bland mycket annat satsar man på en livlig kryssningsindustri, lyxigt boende vid Röda havet och naturnära stugor.
Blandad upplevelse för tidiga turister
Men satsningen har i princip bara börjat och de första turisterna som anländer till Saudiarabien får inte den tillrättalagda upplevelse som troligen väntar i framtiden.
Sedan landet lyfte sina Covid-restriktioner i mars så har besökare i det till ytan stora landet kan bland annat få uppleva den sprudlande huvudstaden, sex världsarvslistade platser och traditionell arabisk gästvänlighet.
Men pionjärerna för turism i Saudiarabien anländer i ett land som inte är helt redo. Det tar nämligen tid att träna upp guider och bygga hotell. Enligt Dora Flesher så är det som att Saudierna fortfarande jobbar på att lista ut vad man ska göra med turisterna.
Saudiarabien – ett kontroversiellt resmål
Saudiarabien är inte ett land utan kontroverser. Deras hårda lagstiftning och minst sagt tveksamma syn på mänskliga rättigheter är redan ett stort hinder för många, vad gäller att resor till landet.
Bland annat har landet extremt hårda straff för personer som kritiserar den styrande regimen, där mordet på den oppositionella journalisten Jamal Khashoggi sticker ut som ett av de mer välkända. Under bara en dag tidigare i år avrättade Saudiarabien hela 81 personer för olika brott.
Dessutom har landet nyligen stiftat en lag som förbjuder kritik som kan skada landets turism. Lagen har kritiserats för att vara mycket vag och rättsosäker.
Hårda regler – även för turister
Något annat som är ovanligt med Saudiarabien som resmål för turister är de många reglerna som kan upplevas som främmande eller direkt stötande för den ovane.
Alkoholkonsumtion är strängt förbjudet i landet. Kvinnor måste täcka stora delas av kroppen vid de flesta stränderna. Män och kvinnor utan släktskap med varandra får inte umgås offentligt. Dessutom är landets mest populära resmål, Mecka, enbart öppet för muslimer.
Men kontroverserna till trots så satsar Saudierna stort på turismen och det finns förstås mycket att uppleva där. Bland annat har huvudstaden Diriyah ett av största fastighetsprojekten i världen – en skyskrapa som ska bli 120 kilometer bred när den är färdig.
Där finns även ett av landets världsarv, stadens äldsta delar, som för tillfället är stängda för renoveringar. Staden planeras locka 27 miljoner besökare om året från och med 2030.
Läs mer: Saudi Arabia Is Betting $1 Trillion It Can Become the Next Tourist Hotspot
Läs även: Raja ampat – det sista paradiset på jorden
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.