I Indonesiens västra Papuaprovins väntar Raja Ampat. Ett vidsträckt och oexploaterat område bland öar och korallrev som kort och gott går under smeknamnet “det sista paradiset på jorden”, skriver CNN Travel.
Raja Ampat – det sista paradiset på jorden
Mest läst i kategorin
Raja Ampat Marine Parks Network är ett område som omfattar närmare 1500 öar, fördelat på mer än 4 miljoner hektar. Det är också ett hem för tusentals fiskarter och rymmer 75 procent av världens mest kända korallarter.
Det gör Raja Ampat till en lika avlägsen som magisk plats för biologisk mångfald och naturlig skönhet av sällan skådat slag.
Det sista paradiset
Så marknadsförs Raja Ampat också som “det sista paradiset på jorden”. Hit kom den holländske historikern Max Ammer för ett trettiotal år sedan och förälskade sig omedelbart i den oförstörda vattenvärlden och de oändliga naturområdena.
Idag driver Ammer Kri Eco Dive Resort och Papua Diving Company, som båda syftar till att utbilda människor i den unika, marina världen. Inte minst bevara områdets mångfald, vilket inte alltid varit fallet.
Senaste nytt
Sysselsätter lokalbefolkningen
I likhet med andra outforskade platser har Raja Ampat under perioder hotats av oreglerat, kommersiellt fiske och ohållbara metoder.
Som ett led i det inleddes projektet Bird’s Head Seascape under 2004, med målet att att bevara marina resurser och säkerställa livsmedelssäkerheten för den lokala befolkningen. Ett initiativ som återställt fiskpopulationen och minskat tjuvjakten med hela 90 procent, enligt Meizani Irmadhiany, vd och ordförande för Konservasi Indonesia, som förstår projektet.
Enligt Irmadhiany ser man även att matförsörjningen i lokalsamhällena har stabiliserats, vilket lockar fler att bli en del av bevarandearbetet. Det sysselsätter i sin tur lokalbefolkningen och bygger kunskap, vilket visat sig löna sig.
Tidigare i år tilldelades Raja Ampat Marine Parks Network utmärkelsen Blue Parks Award. Ett pris som årligen hyllar de marina parker i världen som aktivt arbetar för bevarandet av mångfald i hållbarhetens tecken.
Lockar både havsdjur och dykare
Ytterligare ett exempel på hållbart arbete som gör skillnad är Misool Eco Resort och Misool Foundation som grundades av Marit och Andrew Miners 2005.
Ett mecka för dykare som likt Papua Diving Company, grundar sig på en miljöbevarande filosofi och engagerar den lokala befolkningen. Det är också ett projekt om kan liknas vid en kärlekshistoria mellan grundaren Marit Miners och Raja Ampat som inspirerade henne till att stödja bevarandearbetet av området.
Som en del i det övervakas resorten idag av en egen vaktpatrull för att freda vattnen från tjuvfiske. Den dagliga driften präglas även av ett minutiöst hållbarhetsarbete som bland annat innefattar solpaneler, ekologiska odlingar och avfallshanteringsprogram.
Ansträngningar som sammantaget gjort att havsdjur börjat återvända till platsen, vilket lockar dykare till platsen och i förlängningen gynnar lokalbefolkningen.
“Ett hälsosamt, levande ekosystem är underbart för turister att uppleva, men också viktigt för lokalbefolkningen som är beroende av revens överflöd för deras försörjning”, säger Miner till CNN Travel.
Det gör långsiktigt samhällsengagemang och samarbete livsviktigt för unika platser som Raja Ampat.
Minnesvärda dyk och blå laguner
Att även turismen gör sitt till för marinparkens överlevnad råder det inte heller någon tvekan om. För dig som älskar att dyka eller bara längtar till nästa äventyr kan Raja Ampat vara resmålet du väntat på, med sin slående vackra natur – både ovan och under vattenytan.
“Jag blir ofta fortfarande förvånad när jag ser mig omkring under ett dyk. Jag undrar om jag kanske drömmer om allt”, säger Max Ammer på Papua Diving.
Han menar att listan kan göras lång vad gäller minnesvärda dyk, men nämner Sardines Reef som är så rikt på fisk att de stundtals blockerar solljuset. Till detta kommer Cape Kri, Papua Divings berömda husrev och Melissa’s Garden, en grund korallrevsplatå fylld med hårda och mjuka koraller.
Befinner du dig på land kan du istället njuta av blå laguner och enastående utsikt. Kanske även uppleva en lokal by på nära håll och umgås med befolkningen.
“Interagera med människor. Var som helst. Kanske kommer du också att bli kär i dem och aldrig vilja återvända hem igen”, säger Max Ammer till CNN Travel.
Läs även: Tio resmål som gör dig riktigt lycklig
Läs även: Fem matmyter och resmålen där de smakar bäst
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.