Dagens PS

Rekord för flygresor – ändå vacklar flygbolagen

Fallande graph över flygplansskugga mot tropisk sandstrand.
Hur kommer det sig att flygbolagen inte gör rekordvinster trots det höga intresset för att flyga? (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 08 juli 2024Publicerad: 08 juli 2024

I sommar slår efterfrågan på flygresor rekord, men det ser inte ut att översättas till rekordvinster för flygbolagen. Framtidens kvartalsrapporter har mycket att stå till svars för när sambandet ska förklaras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Intresset för att flyga har ökat igen, och vissa flygbolag rapporterar en rekordhög efterfrågan och rekordhög omsättning. Men ökade kostnader begränsar bolagens förmåga att göra vinst – trots att kunderna flyger mer än någonsin, rapporterar CNBC.

Även SAS (börskurs SAS) rapporterade ett ökat flygande under årets andra kvartal, men likt de amerikanska kollegorna i branschen har ökade kostnader medfört en förlust. Detta trots att man lockat fler kunder. SAS förklarar framför allt sin rapporterade förlust med den svaga svenska valutan.

Trots det höga intresset för att flyga har flygbolagen i USA tappat 19 procent i börsvärde under 2024, samtidigt som landets storbolagsindex har ökat 16 procent under samma period.

Nya rekord för flygresor

Analytikern Savanthi Syth sa på fredagen att utsikterna för flygbolagens tredje kvartal är “lika klara som lera”.

Framför allt menar man att reslusten ofta minskar något under slutet av sommaren och början på hösten och att man tror att efterfrågan bland företagskunder kan förändras framöver.

Men i sommar slår flyget alltså nya rekord.

Nästan tre miljoner personer passerade kontrollstationer på amerikanska flygplatser bara den 23:e juni. Det finns allt fler flygresor tillgängliga på schemat och biljettpriserna har gått ner. Antalet resor mellan USA och Europa har ökat med 8 procent sedan fjolåret, skriver CNBC.

Ökar även i Sverige

ANNONS

Utvecklingen ser liknande ut i Sverige. I juni rapporterades ett ökat flygresande jämfört med maj, medan inrikesresandet har minskat markant. Utrikesresorna sitter på ungefär samma nivå som i fjol trots en fortsatt svag konjunktur, skriver Omni.

“Flygbolagen fortsätter att lägga till mer trafik på våra flygplatser, framför allt till destinationer i andra länder i Europa”, säger Swedavias vd Jonas Abrahamsson till Omni.

Läs mer: Banbrytande teknik ska revolutionera flygindustrin. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]