Redan 1960 anade SAS att Thailand hade potential. Därför stod bolaget som 30 procentig medgrundare när landets första internationella flygbolag bildades.
När Thailand upptäcktes av SAS
Mest läst i kategorin
När de Thailändska myndigheterna i slutet på 1950-talet ville göra landet mer lättåtkomligt för turister, beslutades att försöka starta ett nytt flygbolag med inriktning på utlandet, som komplement till Thai Airways Company, som endast flög inrikes.
Utveckling österut
Skandinaviska SAS blev nyfikna på landet långt bort i öst och stod dessutom i uppstarten av sina turistflygningar, varför Thailand kändes som ett attraktivt mål att försöka utveckla.
1960 så startades sålunda Thai International som ett joint venture mellan Thai Airways Company och SAS, där SAS stod för en 30%-ig ägarandel.
Under det första året startades flyglinjer till nio Asiatiska destinationer med Bankok som utgångspunkt.
SAS investerade med kunskap
SAS del i samarbetet var att hjälpa igång det nya bolaget så fort som möjligt.
Deras marknadsföringserfarenhet, träning av kabinpersonal och övrig nyttig kunskap som krävdes, skulle SAS var behjälpliga med.
I början bistod SAS med alla piloter och teknisk personal. Man byggde upp skolor med personal från SAS med målet att utbilda och sedan successivt fasa in thailändare på de behövliga befattningarna i det nya bolaget.
Samma typsnitt och layout
Den gemensamma satsningen syntes tydligt på Thais flygplan under de första 17 åren.
SAS så välkända typsnitt kopierades och skrevs längs med flyplanskroppen på precis samma sätt som på SAS flygplan.
Det stiliserade Nordiska vikingaskeppet blev också kvar men modifierades till ett mer traditionellt Thailändsk drakskepp och målades sedan på flygplanskroppen under flygbolagstexten.
Lånade från SAS
En annan orsak till att loggorna och layouten gjordes så lika på flygplanen, var att de skulle vara lätta att återställa.
Den första generationen Thai-plan plockades nämligen direkt från SAS flotta och skulle något gå snett, skulle det inte vara jordens arbetsinsats att måla om planen.
Målet var att så fort som möjligt göra Thai International till ett eget bolag som på egna meriter och kunskaper skulle kunna lösgöra sig från SAS som stå på egna ben.
Efter 17 år, så köpte så slutligen den Thailändska regeringen ut SAS sista ägarandel ur det gemensamma bolaget.
Thai Airways blev nu ett helt självständigt och Thai-ägt bolag och har sedan dess vuxit till en av de stora spelarna på resemarknaden.
Läs också:
Kungen av Siam besöker Stockholm
Asien står inför brist på Hi-Tech-kompetens
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.